Beste Jacobus, je komt vaak voor in de verhalen van mijn opa

Fabian Ernst 12 mrt 2022

Beste Jacobus, je komt vaak voor in de verhalen van mijn opa. Vaak vertelt opa dan dat je een onaardig persoon was. En zeker geen goede vader bent geweest.

Altijd als ik bij mijn opa ben, wordt er over je gesproken. Volgens hem was je altijd streng en mocht hij niks van je. Hij moest vroeg stoppen met school omdat hij bij jou moest werken in de bouw. Vaak was dat zwaar werk. In de weekenden wilde mijn opa graag met zijn vrienden op stap. Dat mocht hij niet. Was je een bezorgde vader of gunde je hem zijn uitje met de jongens niet? Omdat je zelf ook nooit op stap mocht vroeger? Naast dat je het mijn opa zo moeilijk hebt gemaakt, deed je ook vervelend tegen je vrouw. Elke ochtend maakte je ruzie met haar. Waarom? Kwam dat omdat ze niet naar je luisterde of zat je zelf niet lekker in je vel? Ik weet dat je kwakkelde met je gezondheid, had dat invloed op hoe je je gedroeg? Het is een vraag die ik me al heel lang stel. Waarom gaf je je gezin zo weinig liefde? Hield je wel van je vrouw en kinderen? Of vond je het lastig om je liefde naar je gezin te uiten?

Liefde en vrijheid

Ik weet dit klinkt misschien gek, maar ondanks dat ik nooit iets goeds over je hoor, ben ik je toch dankbaar. Toen mijn opa kinderen kreeg, koos hij er namelijk bewust voor om niet zoals jou te worden. Maar juist het tegenovergestelde. Hij gaf mijn moeder veel liefde en vrijheid. Hij liet haar los toen ze puberde. Zij mocht in de weekenden tot laat weg, haar eigen fouten maken. Ik hoor alleen maar positieve verhalen over mijn opa van mijn moeder. Je hebt ervoor gezorgd – zonder dat je het zelf weet – dat hij een goede vader en opa is geworden. Door jou besef ik hoe blij ik mag zijn met mijn ouders. Zij geven mij genoeg ruimte om nieuwe dingen te ontdekken. Als ik aan je denk, zie ik een treurig zwart beeld zonder emoties. Het doet me pijn als ik de nare verhalen over jou hoor. Ik had mijn opa ook een fijne jeugd gegund. Maar dat kan ik helaas nooit veranderen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.