Oorlog op de middelbare

Stefan van den Akker 10 mrt 2022

Beste rector,

Mijn naam is Mark en ik ben een leerling van klas 3D HAVO op het Peelland College in Deurne. Ik schrijf u omdat ik advies wil aangaande een ruzie in mijn klas. Deze ruzie is nogal hoog opgelopen, en ik en mijn vrienden weten niet zo goed hoe we de situatie moeten aanpakken.

De oorzaak van de ruzie is onze klasgenoot Vladimir. Wat u van Vladimir moet weten is dat hij vanaf klas 1 al een jongen is die wat onorthodox is, en er wat andere gewoonten op nahoudt dan de meesten van onze klas. Maar in de brugklas, en later ook in klas 2, hebben we enorme ruzie gehad met een Duits jongetje. Dit werd uiteindelijk nogal een flinke aangelegenheid, waarbij Vladimir het voor ons opgenomen heeft, en we samen voor een oplossing gezorgd hebben om klas 3 voor iedereen zo fijn mogelijk te beginnen. Daarbij is Vladimir vriendjes geworden met onder andere Volodymyr, en hebben zij een soort van subgroepje in onze klas gevormd. Nou moet u weten dat Vladimir nogal een aparte is, en er nogal criminele vriendjes op nahoudt, zoals zijn boezemvriend Alexander en kennis Xi. Terwijl Volodymyr steeds meer dit criminele circuit ingetrokken is, is onze band met de overgeplaatse Angela, klassenoudste Joe en de eigenwijze Boris steeds meer versterkt. Wij zijn zeg maar het ‘gave’ groepje van de klas. We hebben dan ook samen afgesproken dat als we ooit problemen met Vladimir en zijn vriendjes krijgen, we elkaar koste wat kost zullen beschermen.

Sinds begin klas 3 zijn Vladimir en wij steeds verder uit elkaar komen te liggen. We hebben onderlinge woordenwisselingen gehad, maar echt tot slaande ruzie is het niet gekomen. Volodymyr stond daarbij vaak aan Vladimir’s kant, maar in het tweede deel van dit schooljaar zit Volodymyr in de pauze steeds vaker bij ons aan tafel, en komen we er samen achter dat we het best met elkaar kunnen vinden. Hij zou graag bij onze vriendengroep willen horen, en als we elkaar buiten school tegenkomen maken we gezellig een praatje, maar hem uitnodigen voor feestjes hebben we nog niet echt gedaan. Vladimir is nogal boos over onze band met zijn boezemvriend, van wie hij niet verwacht had dat hij zo naar ons zou trekken na hun fijne verleden samen. Hij zou Volodymyr dan ook graag terug willen als compagnon, omdat hij hem ziet als een zielsverwant met dezelfde gewoontes. Daarin is Vladimir in zijn gewoontes zijn maatje terug te winnen nogal geradicaliseerd, en twijfelen we als groep nogal of hij nog van zijn plan is af te brengen.

De laatste weken zien we steeds vaker dat Volodymyr op school komt met blauwe plekken. Laatst liep hij mank bij de gym, en een week later had hij een blauw oog. We weten met zijn allen dat dat wel door toedoen van Vladimir moet zijn. Vladimir kan het maar moeilijk verkroppen zijn vriend Volodymyr te verliezen, en reageert dat nu af in de hoop dat hij zich uit angst opnieuw bij zijn criminele organisatie aansluit. Angela, Boris, Joe en ik weten echter donders goed dat Volodymyr dat helemaal niet ziet zitten, maar we zijn nogal in dubio of we hem moeten helpen of niet. In Vladimir’s kluisje op school hebben we al een mes zien liggen, en het zou ons ook niet verbazen als hij een pistool mee naar school zou kunnen nemen. En omdat Volodymyr nog niet echt in onze vriendengroep zit, is het misschien niet het risico waard om tegen Vladimir op te treden, dadelijk doet hij ons nog wat…

Nou is mijn vraag dan ook, hoe en wanneer zouden wij als vriendengroep iets moeten doen? We vinden het allemaal zielig voor Volodymyr en willen graag dat Vladimir ophoudt. Maar we zijn ook erg bang dat hij tegen ons kan beginnen. We hebben Volodymyr wel al knuppels en pleisters gegeven, en onze sympathie geuit, zodat het voor hem ook niet te erg wordt allemaal. Als we als groep alleen dat doen, zou dat voorkomen dan Vladimir boos op ons wordt? Of moeten we nou juist laten zien dat we achter Volodymyr staan, zodat Vladimir ziet dat hij hem niet meer terug zal winnen naar zijn kant, wat hij ook probeert?

Alvast bedankt voor je advies en je reactie,
Met vriendelijke groet,
Mark Rutte,
HAVO 3D

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.