VerRassend Kremlineel gedrag.

Cale columns 23 feb 2022

Dat vraag ik u af. Of je bij het horen van de naam Poetin, wat nogal onvermijdelijk is de laatste tijd, ook de neiging hebt om niet Wladimir maar Ras voor zijn naam te denken?

Raspoetin dus, de associatie is snel gemaakt. Niet in het Minskt omdat de eerste Raspoetin van een vrij onbeduidend monniken-/clochard-bestaan zich omhoogwerkte naar de tsaristische kringen en Poetin een vergelijkbare worsteling naar de top heeft gemaakt vanuit de burelen van de KGB, FSK, FSB. Had ook BKR kunnen zijn, BSB of misschien zelfs de GGZ, het is wat mistig allemaal.

Blijf je bij de Rassen dan rassocieer je al ras door naar een andere ras, namelijk Ras Tafari. De haast goddelijke naam van Keizer Haile Selassi van Ethiopië. Vooral als je je geest wat verruimt met de spiritualiën van zijn volgelingen, zie je, geholpen door de ganja of jonko ook daar gelijkenissen met de ander Ras, Poetin dus. Zowel Rastafari als Raspoetin zijn vanaf de grond tot op grote hoogtes gekomen en worden daar door hun entourage nog steeds gehouden. On Higher Ground, massa’s volgelingen, ongeacht hun denken, doen en laten.

Daarnaast hebben ze allebei wat met slaven die ze terug willen brengen. Rastafari wil eerder crimineel gedrag herstellen door tot slaven gemaakte oorspronkelijke bewoners van Afrika terug te brengen naar hun Zion. Ras Poetin wil met Kremlineel gedrag de oorspronkelijke slaven weer terugbrengen tot het oude Russische rijk van vóór de Oktoberrevolutie. Met de Oost-Slavische republieken dus: Belarus, Oekraïne en Rusland.

Vreedzaam vs agressief

Maar waar het verschil in zit is de oorspronkelijke vreedzame manier van Rastafari en de agressieve manier van zijn Russische tegenhanger. Daarnaast is er de vraag of je bij de beide Rassen kunt spreken van racisme, als er verder geen discriminatie plaatsvindt. Discriminatie is alle ongelijke behandeling op basis van een onterecht verschil gemaakt op een of meerdere kenmerken. Een discriminatiegrond die nogal uiteen kan lopen zoals seksuele gerichtheid, religieuze of levensovertuigingen, ras, nationaliteit, leeftijd, geslacht enz. Ras is dus een discriminatiegrond. Wat hierbij wordt verstaan als ras zijn niet alleen huidskleur maar ook nationale achtergrond, etnische achtergrond of afkomst. Kun je dan zeggen dat discriminatie een breder begrip is dan racisme, zonder erbij te suggereren dat het één boven het ander staat? Discriminatie op basis van je ras is racisme. Racisme is dus een vorm van discriminatie. De begrippen zijn moeilijk los van elkaar te zien.

Het verschil tussen de beide eerder genoemde Rassen (Poetin en Tafari) maken is dat dan racisme? Lastig. Maar Rassisme dan?

Jah man!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.