Ik ben een beperkt mens

Erwin Troost 18 feb 2022

Wat vele mensen niet weten, is dat ik dieptevrees heb. Ik heb het al met een open trap. Die loop ik niet op.

Voorbeeld. Ik ben in een speelgoedwinkel met een jongen van 10 en die wil mij iets laten zien. Helemaal enthousiast is hij en maar vertellen en bla bla bla. Linker oor in, de ander uit. Eenmaal boven weet ik niet wat ie heeft gezegd. Ik was niet aan het luisteren. Maar goed, hij laat het zien. Ik kijk niet eens en denk alleen maar: hoe moet ik straks die trap af? En dan gebeurt het. Ik zie een lift. Maar de lift is kapot. Ik begin te zweten, word duizelig en probeer het personeel uit te leggen dat ik in de winkel blijf wonen tot de lift is gemaakt. Echt gebeurd. Zij vertellen mij dat ze al maanden wachten op een monteur. Ik ga zitten op de vloer, als in een stil protest. Na sluitingstijd komt een monteur en wordt de lift gemaakt. Ik zeg tegen de jongen van 10: „Kom, we kunnen naar huis.” Hij helemaal in paniek. Bang voor liften.

Hardwerkend klootjesvolk

Ik ben beperkt en werk met beperkte mensen. Toen ik een burn-out had werd ik gevraagd door twee beperkte collega’s hoe het met me was. Ze stuurden kaartjes, terwijl niemand van mijn vrienden zich liet zien. Wie is er dan beperkt? Zo dankbaar voor die collega’s. Tegenwoordig zie je op kantoren jongeren met een master en zij tikken letters en cijfers in. Zonder dat ze feeling hebben met het product. Ze verdienen drie keer zoveel als mensen op de vloer die zorgen dat een product bij de klant komt. Die masters zijn autisten. En dat hardwerkende klootjesvolk zijn de helden. Maar allen zijn ze nodig. Als je het uitmaakt met je geliefde via WhatsApp, ben je beperkt. Als je in de suup loopt met je intelligente telefoon voor ingrediënten, ben je beperkt. Als je lol, warmte of liefdevolle aanraking verwart met seksuele intimidatie, praat erover voordat je iemand veroordeelt. Zodra je iets plaatst op social media, check of het waar is. Mensen die niet tegen humor kunnen, nemen zichzelf te serieus. Mensen die een probleem hebben met een ander, hebben zelf een probleem en niet de ander. Die ander weet dat namelijk niet.

Telefoon met kabel

Ooit sprak ik een gelovige over evolutie. Dit werd ontkend. Ik vertelde dat zijn mobiel ook een ontwikkeling meemaakte. Dat we ooit telefoon hadden met kabel. Die telefoon had nooit bestaan, volgens de gelovige. Dan houdt het op voor mij. Al die kleine dingen zorgen ervoor dat ik in de lift zit. De dingen nooit belichten vanuit een andere kant, maar slechts vanuit jouw visie zien, is een beperking. Daar sluit ik mee af, maar liever zou ik jouw ogen openen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.