Wat er mis is met ‘Educate your sons’

Elianne van Turennout 21 jan 2022

Op een enkeling na, kan niemand ontgaan zijn wat voor schandalen Tim Hofman naar voren haalde over The Voice of Holland. Natuurlijk zag je hier en daar wel een kutopmerking ‘dat die meiden het stiekem wel lekker vonden’ of ‘dat zij aandacht wilden.’ Toch was er voor het overgrote deel steun.

Veel van die steunbetuigingen deelden een plaatje waar ‘protect your daugthers‘ werd weggestreept en ‘educate your sons‘ wordt opgeschreven.

Daar heb ik als slachtoffer van behoorlijke seksuele intimidatie moeite mee. Natuurlijk moet iedereen goed opgevoed worden. Dat impliceert die leus echter niet. Je neemt nog steeds de verantwoordelijkheid weg bij daders en impliceert dat deze generatie mannen niet meer te redden valt. Ze mogen zich verschuilen achter hun slechte opvoeding, want hun moeders hebben hun niet goed onderwezen.

‘Stop is niet duw met tegen de muur’

Jij gaat mij niet wijsmaken toen ik 12 was, dat diegene die een pluk haar uit mijn hoofd trok, niet wist dat dit niet mocht. Hij had echt wel kunnen weten dat een klap krijgen, nadat jij iemand in de billen knijpt ‘stop’ betekent en niet ‘duw me tegen de muur en rijdt nog even tegen mij aan met jouw kruis’.

In mijn ervaring zit meer fysiek geweld in dat bij de slachtoffers van The Voice. Dit zijn allemaal mannen die wel toegang hadden tot seks. Die konden de duurste escorts langs laten komen. Die hoefden echt niet een medewerker of een kandidaat te intimideren.

Niet verschuilen

Bij Ali zou je nog kunnen zeggen dat sommige situaties zijn ontstaan door gebrek aan educatie als hij een tiener was geweest. Hij loopt echter langer mee dan vandaag, is zich bewust van zijn invloed etc. Er is een moment dat jij je niet meer mag verschuilen achter een slechte opvoeding. Ik zeg echt niet dat dit direct is wanneer iemand 18 wordt, maar een 40-plusser mag ondertussen wel beter weten dan wat zijn ouders hem hebben geleerd. Bij Borsato en Rietbergen is het sowieso duidelijk fout.

Met ‘educate your sons‘ moet je uitkijken dat niet elke jongen schuldig wordt verklaard, omdat roofdieren zich niet kunnen gedragen en indirect roofdieren vrijpleit. ‘Oh ja, ze konden het ook niet beter weten.’ We hebben het hier over mannen die slim genoeg zijn om invloed te vergaren. Natuurlijk konden zij wel beter weten. Als al die andere mannen het wel beter weten, wat is dan nog het excuus van een man op middelbare leeftijd?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Wat er mis is met ‘Educate your sons’
Sluiten