Lieve John

Fieke Opdam 22 jan 2022

Lieve John, ze trekken niet aan de bel omdat die niet werkt. De bel die jij bij de deur van je kantoor hebt hangen is uitgeschakeld door vooroordelen, geld en macht.

Wanneer je toch een poging waagt, levert dat niets op dan lachende smiley’s op social media, kwetsende berichten en een gratis vrije val voor je carrière.

Daarom, lieve John, had jij het systeem van die leuke bel van je regelmatig moeten controleren. Zoals zwembadwater getest wordt op haar kwaliteit en snelwegen onderhoud nodig hebben om ongelukken te voorkomen. Als een weginspecteur na één melding te bespreken, niets meer onderneemt omdat ‘hij er al jaren niets meer van hoort’, wordt hij ontslagen. En terecht.

Dan was Tim Hofman niet benaderd

Je vraagt je af wat er moet gebeuren om slachtoffers aan de bel te laten trekken. Het antwoord is vrij eenvoudig: niets. Want als slachtoffers niet zouden weten hoe ze aan de bel moesten trekken, hadden ze Tim Hofman niet benaderd. Dan was het ze niet gelukt om heel medialand aan de buis te kluisteren.

Het trieste is dat jij, lieve John, en wij, lieve samenleving, ons systeem eens moeten gaan onderhouden. Want hoe kan het dat een minderjarige melding doet van aanranding én half Nederland over haar heen waggelt met ‘ze wil aandacht en geld’? En ‘ach die arme man is vast onschuldig, want hij zingt zo leuk en doet zooo veel goede dingen’?

Het verbaast me telkens weer dat de gemiddelde Nederlander blijkbaar nog steeds denkt dat alle misbruikers met afgeplakte busjes en Dutroux-kapsels door grimmige straatjes rijden.

Kopje koffie

Verder, John, bied ik je een gratis kop koffie aan. Jij hebt het de afgelopen jaren vast te druk gehad om het nieuws te volgen, maar ik als (inmiddels) ex-katholiek heb wel wat tips. Zo schijnt het niet zo goed te werken om iemand – na beschuldigingen van seksueel misbruik – op zijn positie te laten zitten. Voor overige vragen heb ik het nummer van ene Joseph Ratzinger nog. die schijnt daar veel mee geëxperimenteerd te hebben.

Goed. John, check die bel. Check je systeem. En bedank de vrouwen die moedig en sterk genoeg waren om je ondanks dat gebroken systeem toch te bereiken.

Hartelijke groet, Fieke Opdam

Ps. Dikke tip: draai de rollen eens om en bel ze zelf. Misschien kan je ze dan zelfs een welgemeend excuus aanbieden (zo een met een empathische blik).

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.