Bek houden, dank u!

Fieke Opdam 16 dec 2021

Waar of niet waar? I don’t give a fuck! Nu Marco Borsato officieel beschuldigd is van seksueel misbruik, barsten hele discussies los over het waarheidsgehalte van de aantijgingen.

Echt mensen STOP daarmee!

Mijn hart breekt wanneer ik die lulverhalen lees over de eventuele achterliggende motivatie van de slachtoffers. Mijn hart breekt ook wanneer ik lees dat mensen Marco persoonlijk hebben laten weten dat ‘Afscheid nemen wel bestaat’ als blijkt dat hij zijn poten niet thuis gehouden heeft.

Preciés dit wat er nu gebeurt maakt dat het taboe in de kelder van onze samenleving overleeft. Het oordeel wat al valt, vóórdat de rechter besloten heeft, stimuleert de zwijgcultuur. En denk nu niet ‘ach Fiek, zo werkt de roddelpers nu eenmaal’. Want dit gebeurt niet alleen bij BN’ers, maar ook bij gewone huis-, tuin- en keuken-Nederlanders.

Diefstal van je eigen lichaam

Toen ik zelf  als 15-jarige uit de kast kwam met mijn misbruikverleden, kreeg ik vooral vragen als ‘waarom heb je niets gedaan?’ en ‘heb je wel nee gezegd?’. Het is oprecht makkelijker om aangifte te doen van een gestolen televisie – waar jezelf niet bij was – dan aangifte te doen van diefstal van je eigen lichaam. Met dank aan die reacties heb ik mijn aangifte – uit angst en schaamte – uiteindelijk achttien jaar uitgesteld. But hé… it’s never too late to make a comeback! (Zie mijn Podcast verKRACHTe VROUWEN).

Deze meisjes hebben op hun twintigste officieel aangifte gedaan (doodeng om te doen!). Ga in de tussentijd niet op de stoel van de rechter zitten. Speel niet voor rechercheur, maar houd je bek tot er meer duidelijkheid is.

Als je aangifte doet – en de de dader ontkent – word je zelden meteen geloofd door buitenstaanders. Want niemand kan zich voorstellen dat de persoon in kwestie tot zoiets afschuwelijks in staat is. En ergens is dat iets gezonds, want we hebben allemaal kunnen zien wat de cancel culture op social media heeft veroorzaakt. We leven in een land waar iedereen recht heeft op een eerlijk gerechtsproces.

Wacht af…

Maar als je er niét bij was, houd dan je bek. Steun de slachtoffers aan beide zijden. En wacht af…

Want als je beroofd wordt van je lichaam, zijn er alleen maar verliezers. En als je daarover liegt, ben je bij een rechtbank aan het juiste adres.

Dus. Troosten en/of bek je houden.

Dank u.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.