Ouders

Samira Yakoubi 15 dec 2021

Tot op heden mag ik genieten van mijn lieve ouders. Ik heb ze meegemaakt in hun sterke jaren, de jaren dat mijn pa trots met vervroegd pensioen ging en heden in de jaren van ouderdom. En wat is het pijnlijk om ze te zien aftakelen.

Mijn vader die moeite heeft met de trap, moeite heeft met alles onthouden en heel snel moe is. Mijn moeder die niet meer zo lang kan winkelen, niet lang meer in de keuken kan staan voor haar heerlijke kookkunsten en niet meer elke paar dagen haar heerlijk zelfgebakken brood kan maken. Wisten mijn ouders in het verleden maar wat ouderdom met hun toekomst zou doen. Dan hadden ze niet zo hard gewerkt en meer genoten van het hier en nu en hun gezonde jaren.

Als gastarbeiders hebben mijn ouders veel gewerkt, om ooit weer terug te keren naar Marokko. We waren tenslotte gasten. Mijn vader had twee fulltime banen en was letterlijk de man die op zondag het vlees kwam snijden. We kwamen nooit iets te kort. Alleen tijd met elkaar was schaars. Mijn ouders hebben door de gedachten terug te keren weinig Nederlands geleerd. Iets waar ze nu veel spijt van hebben. Het enige voordeel voor mij hiervan was dat ik mijn rapport-bespreking zelf mocht vertalen. Het nadeel voor mijn ouders is dat ze nu altijd een tolk moeten meenemen en nooit een privé-gesprek in het Nederlands kunnen voeren.

Ouders loyale doorzetters

We zijn gelukkig allemaal goed terecht gekomen en hebben dat mede te danken aan mijn ouders die ontzettende loyale doorzetters waren en zijn.

Ze zeggen dat ogen nooit hun schoonheid verliezen en dat is precies wat ik zie in de ogen van mijn ouders. Ik zie een prachtige moeder die mijn haar vlocht voordat ik naar school ging, een vrouw die haar hele leven heeft opgeofferd voor haar gezin. Ik zie een bijzondere vader die na zijn nachtdienst een chocolaatje voor me klaar legde op tafel, die ik dan in de ochtend heerlijk opsmikkelde. Een vader die op zijn enige vrije dag,  de zondag, zijn kinderen Arabische les gaf, omdat dat van pas zou komen als we weer naar Marokko zouden terugkeren.

Er is veel eenzaamheid onder ouderen. Ook ouderen met kinderen. Laten we elkaar in deze moeilijke tijden meer aandacht geven. Ik ben in ieder geval ontzettend bij dat ik iets terug kan doen voor mijn ouders, al zal het nooit tippen aan wat zij voor mij hebben gedaan. 💞

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.