Slavenmoraal

Chris Osieck 29 nov 2021

Code zwart ligt om de hoek van het ziekenhuis. Iemand in Nederland ontvangt dan het bericht dat zijn geliefde als een lam geslacht wordt voor de zonden van het egoïsme. Bijzonder, want niemand hoopt dat we in een situatie terechtkomen waar de mogelijkheid tot zorg niet meer vanzelfsprekend is.

Chef Diederik Gommers fulmineerde dat een harde lockdown noodzakelijk is om dit rampscenario te voorkomen en dat er momenteel sprake is van een hoog ziekteverzuim onder onze hulpverleners. Marino van Zelst, modelleur infectieziekten aan de universiteit in Wageningen, waarschuwde al geruime tijd dat we op de verkeerde koers varen. Geschrokken van dit bericht? Dat niet, nee. Helaas is het wel een deprimerend beeld als er straks daadwerkelijk een tweedeling ontstaat waarin de een wél en de andere niet wordt verzorgd.

Voor elkaar zorgen

Ik krijg steeds vaker een brok in de keel-gevoel van de vicieuze cirkel waar we in verkeren, terwijl de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband het zorgpersoneel motiveert met de boodschap ‘Zorg goed voor jezelf, zorg voor elkaar’, wandelt de relschopper op straat om geweld te plegen. Dat verontrustende gevoel dat we elke dag weer een stap achteruit gaan vanwege het feit dat het coronavirus eigenlijk niet echt bestreden wordt.  Meer ziekenhuisopnames, sterfgevallen, gevaar en agressie. Minder solidariteit, luisteren, vertrouwen en zorg voor jezelf – pardon, voor elkaar.

Friedrich Nietzsche was ervan overtuigd dat lijden iets is waar men naar streeft, omdat het een gevolg is van het kiezen van je eigen lot en waarden. Hij geloofde dat moreel lijden een symptoom is van een ‘slecht geweten’ als gevolg van de slavenmoraal van de kudde. De slavenmoraal is gevaarlijk omdat zij het leven en het lijden ontkent door te verlangen naar een wereld waar geen lijden en onrecht is. Helaas een trend die speelt in de kringen van opportunistische vaccinweigeraars- en charlatans zoals Thierry Baudet.

Weg naar vrijheid blokkeren

Het zijn namelijk diezelfde slaven wie nu tezamen met hun leider de terugweg naar vrijheid blokkeren. Meestal vanwege een onjuiste, hardnekkige en soms bizarre overtuiging die vergelijkbaar is met paranoïde wanen, zo blijkt uit een analyse onder leiding van psychiater Wim Veling van het UMCG.

Wat ik overigens niet wil ontkennen is dat er individuen zijn die om geldige medische redenen geen vaccinatie kunnen nemen. Maar de sympathie van de FvD-cultus naar kwetsbaren was altijd ver te zoeken. Ouderen hoefden volgens Baudet niet langer het levenslicht te zien en de meditatiespreuk dat ‘de dood nu eenmaal bij het leven hoort’ is inmiddels zo vaak gebruikt dat het Hindoeïsme zich hiervoor begint te schamen. Hoe moeilijk hebben wij het als je weet dat er in talloze landen überhaupt geen uitzicht is op een coronavaccin of kwalitatieve en toegankelijke zorg?

Ook ik begin moe te worden van de pandemie. Maar als ik andermans leven kan redden, dan neem ik met liefde een boosterprik en blijf ik netjes thuis met een boek in mijn handen. Dan sla ik het genot van een diner of feestje graag over.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Slavenmoraal
Sluiten