Boos ter prik

Oscar van Schijndel 29 nov 2021

Code zwart. Dat geldt vandaag (vrijdag), als mijn Engelands tenminste nog up-to-date is. Iets met percentages korting. Waarvan die percentages zijn, dat weet alleen de aanbieder. Waarschijnlijk van een prijs die aan het begin van het jaar een veel hoger percentage lager was. Geen zuivere koffie, lijkt me. Bhwleeaak! Fraai, de…-ze constatering.

Vanuit mijn eenzame werkplek heb ik zicht op een aanbieder van andere percentages. Percentages gevaccineerd. Percentages geboos… eh, opgekrikt (ik spreek liever van opkrikprik dan van boosterprik, maar daarover later meer). Met dat eerste lopen we voorop, met dat tweede bepaald niet.

Herrie om niks?

Maar wat me vooral stoort, zijn de absolute getallen. Ruim 500 en er is al sprake van paniek. Code zwart dreigt. Raar. Vorig jaar was het aantal patiënten op de intensive care rond de 1000. Ik haal mijn schouders op. Herrie om niks. Totdat ik me realiseer dat die duizend alle ic-patiënten betrof en de huidige vijfhonderd alleen de coronapatiënten op de ic. Tja, dat komt er dus van als je met één maat meet, maar twee maten publiceert. En dan ook nog eens de verkeerde. Want het aantal coronapatiënten op de ic bepaalt niet of er een code zwart komt. Het totaal aantal ic-patiënten wel.

Het verbaast mij dus niet dat onze regering zoveel kritiek krijgt op haar beleid. Een beleid dat voornamelijk gebaseerd is op een QR-code. Die mij overigens niet vertelt of ik het virus heb. Alleen dat ik bereid ben geweest om de mogelijke gevolgen van besmetting door het virus te beperken. Het virus zal echter niet een straatje omlopen omdat ik gevaccineerd ben of een geldige QR-code heb. Ook niet omdat ik een mondkapje draag.

Relativeren

Toch zal ik, als de overheid het vraagt, dat mondkapje dragen. Het biedt namelijk prima bescherming. Wellicht tegen het coronavirus, maar vooral tegen door de overheid opgelegde geldboetes. En zo probeer ik al relativerend deze tijd door te komen. Ook omdat absolute getallen niet alles zeggen, en de absolute waarheid niet bestaat. Ik ga door met relativeren, ondanks de berichten over Zuid-Afrikaanse varianten, anderhalf miljoen boze Nederlanders vanwege 2G of 17,5 miljoen boze Nederlanders vanwege een mogelijke harde lockdown.

En ja, uiteindelijk zal ik dus ook met het koppie omhoog voor die opkrikprik gaan. Lijkt me beter dan boos ter prik gaan.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Boos ter prik
Sluiten