*Kwetsbaarheid*

Denise Hagmeijer 30 nov 2021 / 20:00 uur

Kwetsbaarheid en kwetsbaar zijn heeft in onze maatschappij een bitter bijsmaakje. Kwetsbaarheid wordt immers vaak verward met zwakte. En zwakte daar rust een taboe op.

Want wie zwak is, is kwetsbaar en wie kwetsbaar is, is zwak. Geen goede kwaliteiten om mee te komen in onze maatschappij. Er zit immers een potentieel-risico-label opgeplakt. We zijn dan ook geneigd om te denken dat anderen kwetsbaar zijn, maar wij zelf!? Nee, onmogelijk.

Zonder oordeel

En toch zal het menigeen verbazen, maar niemand is onkwetsbaar. Iedereen heeft een zogenaamde achilleshiel. Iedereen heeft een breekpunt. En iedereen kan ineens te maken hebben met onvoorziene omstandigheden waarbij de kwetsbaarheid als een open zenuw tevoorschijn komt. Hoewel we dan in eerste instantie geneigd zijn onze kwetsbaarheid vanuit schaamte verborgen te houden, zou de wereld zoveel mooier zijn als we er eerlijk voor uit komen. We zijn immers allemaal mens en allemaal met elkaar verbonden. Ja, ik durf zelfs te zeggen dat open zijn over onze eigen kwetsbaarheden en open staan voor de kwetsbaarheden van een ander, leidt tot echte verbinding. Mits we zonder oordeel naar elkaar kunnen luisteren en begrip voor elkaar kunnen opbrengen.

Verbinding

In deze tijden van corona met de feestdagen op komst, pleit ik dan ook voor verbinding. Verbind je met de mensen om je heen. Verbind je met degenen die in quarantaine zitten. Verbind je met de buurvrouw die niet naar buiten durft. Verbind je met de single die nu in een isolement zit. Verbind je met de ondernemer die het niet meer ziet zitten. Verbind je met de puber die even geen toekomst voor zich ziet. Verbind je met de zieke wiens zorg wordt uitgesteld. Verbind je met de buurman die zich niet durft te laten vaccineren, omdat hij eerder door een allergische reactie op een vaccinatie zijn been verloor. Verbind je met de IC-verpleegkundige die doodop is en maar doorgaat. Verbind je met iedereen in je leven die je liefhebt en laat kwetsbaarheid een kracht zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
*Kwetsbaarheid*
Sluiten