Het zal me worst wezen

Debora Fernald 1 dec 2021

„Het zal me worst wezen”, zei de directeur van de basisschool toen mijn vader tegen het lbo-schooladvies inging. Ondanks de hoge score voor de CITO-eindtoets werd het schooladvies lbo, terwijl mijn vader wist dat zijn dochter makkelijk havo zou kunnen.

Om te leven naar de lage verwachtingen die de samenleving van mij heeft, is een hel. Nooit goed genoeg zijn. Jij bent dom! Al weet ik dat ik intelligent ben, toch zou ik mijn ondergeschikte positie in de samenleving moeten accepteren. „Je hebt de kwaliteiten, maar we hebben al iemand van kleur.” Of „je past niet binnen onze organisatiecultuur”. Of „je mist de ervaring”. Of „jij gemeenteraadslid?” En dan op een ‘kleinerende spottende’ toon, alsof men praat tot een 4 of 5 jarige.

Afro-haar glad naar achteren

„Dan moet je hele ingewikkelde stukken lezen en hele lange saaie vergaderingen bijwonen, hè?” Verder kan ik geen succes hebben en niets bereiken vanwege mijn uiterlijk. Zo moet ik mijn afro-haar samenbinden en glad naar achteren dragen. „Dat doen al die andere zwarten die succes hebben ook.”

Kortom ik zie er niet professioneel uit volgens een bestuurslid van GroenLinks-Rotterdam. Mijn uiterlijk en afro-haar staan anno 2021 dus nog onmiskenbaar voor mislukking. En dan over de zorg voor mijn dochter. „Dan had je de pil moeten slikken, dan had je geen kind gehad.” En vervolgens over ‘die ene wel geschikte neger’. Als een bestuurslid binnen GroenLinks Rotterdam de ruimte krijgt om mensen tegen elkaar op te zetten, tegen te werken en af te breken, vind ik dat jammer maar vooral erg gevaarlijk. „En Waarom ben je zo boos?” Ik ben niet boos, al heb ik genoeg redenen om boos te zijn.

Tuurlijk twijfel je dan

Mijn zus zegt: „Staak die strijd, je moet een goede moeder zijn. GroenLinks wil je niet, accepteer het en ga wat leuks doen.” Tuurlijk twijfel je dan en wil je opgeven, want als anderen wat leuks doen, ben ik STOER. En als anderen op vakantie gaan, ben ik STOER. En als anderen er voor hun kind zijn, ben ik STOER. Tuurlijk wil ik een goede moeder zijn voor mijn kind, maar wat voor voorbeeld geef ik mijn kind, dat als het even tegenzit in het leven, dat je dan moet opgeven? Dat nooit en daarom ben en blijf ik STOER (Samen Tegen Onrecht En Racisme).

Overigens sta ik plaats 44 bij GroenLinks voor de gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam 2022: Debora Fernald (GroenLinks gebiedscommissielid, kunstdocent en antiracisme-activist).

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het zal me worst wezen
Sluiten