Leve The Young Ones

Jan-Kees Verschuure 7 mei 2021

Ik woonde ooit in een studentenhuis dat een gemankeerde herleving was van de serie The Young Ones. De versierder bracht alleenstaande moeders binnen, die hun blozende zoontje achterlieten op een tweedehandsbank vol brandvlekken met Beavis & Butthead kwetterend op de huistelevisie.

Een tweede gooide oude koffie in je pan als je een ei stond te bakken en de hippie met jampotglazen begon bijna te huilen als je een vlieg doodsloeg. Ondergetekende was de cynische observator, maar het was allemaal onschuldig, en mensen betaalden braaf de huisrekening.

Pleiten voor studiefinanciering

De vrijheid bleek uiteindelijk knellend. Eenmaal afgestudeerd gaat ieder zijns weegs. Mensen worden echter samengebracht door beperkende omstandigheden. Die omstandigheden maken creatief, en dat is de reden dat ik hier wil pleiten voor goede studiefinanciering en betaalbare huisvesting. Het huidige leenstelsel vergroot het verschil tussen arm en rijk en maakt studeren een privilege. Het was juist zo leuk dat je je studie kon rekken tot het einde van de studiebeurs en mensen ontmoeten die je anders nooit was tegengekomen.

Zonder wordt onze samenleving een dooie boel, met volgevreten studenten wiens vader een pandje uitbaat voor zijn koter, vrienden en vriendinnen. De minder bedeelde studenten, zij die arme ouders hebben of thuis weg willen vanwege spanningen, hebben geen plek meer als zij door omstandigheden niet meer op kamers kunnen. Ik ben dankbaar dat mij de kans werd geboden met overheidshulp een start te maken. Er is hoop, al was het maar omdat ik nog eens ben gaan kijken in de studentenflat en op de galerij een oude bank zag staan met bierflesjes eromheen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.