Het lot van Destiny is sociaal-maatschappelijk niet gunstig gestemd

Nikola Edelsztejn 8 mei 2021

Mijn naam is Nikola. Een Zuid-Slavische naam die op de Slavische Balkan altijd in de top 10 van meest gegeven jongensnamen heeft gestaan. Ook de Roemeense variant Nicolae en de Griekse variant Nikolaos zijn redelijk populaire namen in de respectievelijke landen.

De naam doet ietwat elitair aan, heeft een religieuze oorsprong en wordt op de Balkan snel geassocieerd met leiderschap en intelligentie. En ook in Nederland wordt Nikola toch wel als een vrij nette naam gezien.

Sociale klasse

Mijn familie behoorde altijd tot de middenklasse en de namen die we kregen waren altijd vrij degelijk. ‘Vreemde namen’ kwamen nooit voor. Namen waren nooit tweeledig en verder waren ze altijd internationaal verbuigbaar. Een voorbeeld daarvan is dat mijn naam dezelfde kern heeft als Nicolae, Nikolaos, Nikolai, Nicola, etc. Hij is in heel Europa bruikbaar en slechts met een kleine aanpassing sluit hij aan bij de taal van mijn Europese tegenspreker.

Maar in het dagelijks leven kom je lang niet altijd dit soort -enigszins degelijke en saaie- namen tegen. Vaak genoeg kruiste ik wegen met Destiny, Silver, Jayden, Tiger en Jaylano. Niet per se de namen die ik aan mijn eigen kinderen zou geven en ook geen namen die mijn directe kring ooit aan een nieuwgeborene zou schenken.

Vaak zien we ook dat dit soort namen vaak worden gegeven aan kinderen die worden geboren in een lagere sociale klassen. Of het nou leuk is of niet, er is voldoende onderzoek naar gedaan en het is simpelweg een realiteit. Het nadeel hiervan is dat de bovenste lagen van de maatschappij dit zelf ook al te goed weten en zij zullen daarom al snel met een schuin oog kijken naar Damian en Chantilly. 

Vooral nadelig voor het kind

De naam die je je kind geeft heeft sociale gevolgen. Men krijgt snel, enigszins terechte, vooroordelen over niet alleen het kind, maar ook het hele gezin. Als het ware zet je je kroost op een pijnlijke 1-0 achterstand als je het per se Chayenne of Gio wilde noemen. 

Nee, ik zeg niet dat je ineens Thierry, Robert-Jan of Quirine als alternatief moet nemen, maar mocht er bij de lezer een baby op komst zijn, raad ik u -in het belang van het kind- aan om Mercedes gewoon een automerk te laten.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.