Dag opa

Susan Hartman 25 mei 2021

Ik ben benieuwd wat voor soort persoon je geweest was. Van verhalen uit mijn familie blijk je geen fijn persoon te zijn geweest. Maar toch, wat was jouw karakter, wat waren je hobby’s en interesses, hoe vaak speelde je spelletjes met de mensen waar je om gaf?

Al deze vragen voor iemand die ik niet ken, maar wel mijn bloed mee deel.

Ik kan mij wel dit soort dingen afvragen, maar toch blijf je iemand waar ik niet trots op kan zijn. Ik schaam mij best voor jou en het verleden die ik nu met mij mee moet dragen. Ik ben boos op jou voor de dingen die je gedaan hebt. Hoe je mijn grootvader hebt grootgebracht. Iemand die te veel dronk en zijn hele familie pijn deed omdat zijn dochters niet blond waren met blauwe ogen. Ik ben boos dat je hebt bepaald om met het verkeerde team te werken. Om mensen te haten wiens afkomst jij niet goed vond, mensen die er niets aan konden doen dat ze een andere kleur hadden of een andere religie hadden dan die van jou.

Precies dat waar jij tegen was

Toch vind ik het wel grappig. Al deze moeite die je hebt gedaan om mensen pijn te doen. Al de moeite die je hebt gedaan met mensen vermoorden omdat ze een andere mening dan jou hadden. En nu dan toch een kleindochter te hebben gekregen die precies dat heeft gedaan waar jij zo tegen was.

Iemand die voor Black Lives Matter op komt, iemand die op beide geslachten valt, iemand die voor een joodse trans-jongen heeft gekozen. Precies dat wat jij juist probeerde tegen te gaan. Precies dat waar jij voor vocht. Ik vind dat toch eigenlijk best wel grappig. Dit neemt natuurlijk niet weg dat ik me deels verantwoordelijk voel voor datgene dat jij andere mensen hebt aangedaan.

Ik hoop dat je kijkt en ziet hoe ik jouw visie totaal negeer.