Dunne lijntjes

Cale columns 26 mei 2021

Dat vraag ik u af. Of de commotie over de buiging die de Italiaanse leadzanger maakte, nog voordat de definitieve uitslag bekend was, je verbaast?

Want zo zou zijn actie ook opgevat kunnen worden. Of na het sluiten van de lijnen om te stemmen zou hij kunnen vinden dat er een andere lijn uitgelegd kon worden. En diezelfde lijn werd vervolgens door veel media weer uitgelegd als het nemen van een tikkie. Of effe een nakki. De zanger zou een snuif coke hebben genomen, maar verklaarde zelf achteraf dat hij een stuk glas wilde opruimen.

Volendammer

Dat kan natuurlijk, het zou zelfs het glas van een klein spiegeltje kunnen zijn… Maar het Songfestival werd gepresenteerd door een Volendammer. En in Volendam betekent ‘een lijntje uitgooien’ al lang niet meer om een visje aan de haak te slaan maar als een ware Tol, Schilder of Veerman je neus ophalen. Volendam, dat tegenwoordig meer bekend staat om snuivende jongeren en wiet roken in plaats van paling; dan wordt het link. En, in afwachting van de voting die nog in de pijplijn zit, je bekommeren om een stuk glas op de grond doet nogal autistisch aan.

Maar waarom, zoals zo vaak, de verontwaardiging over het gebruik van drugs? De actie was niet goed waarneembaar omdat het zicht nota bene werd belemmerd door flessen bier, bruisende wijn en aperitiefjes. Over de alcohol die wel openlijk wordt genuttigd, de geheven glazen en bruisende champagnes wordt niet gerept. De blinde vlek waarmee een scheidslijn tussen alcohol en drugs wordt gelegd is groot, terwijl alcohol gewoon een harddrug is. Waarom wordt er nog steeds gesproken over alcohol en drugs? Je hebt het toch ook niet over MDMA en drugs? Crystal meth, paddo’s, ayahuasca en drugs? Waarom niet alcohol en andere drugs? Welke reden is er voor het (voor-)trekken van een lijn tussen de ene en de andere harddrug?

Onbekend maakt onbemind

Is het omdat drugs voor velen onbekend zijn? En dus eng? En gevaarlijk? Onbekend maakt onbemind. Maar de alcohol die de massa wel kent wordt bemind, maar wat voor hen onbekend is wordt door anderen weer bemind. Zou het niet beter zijn om de lijn tussen die twee politiek en maatschappelijk eens uit te vlakken? De bodem voor illegale handel en (zware) criminaliteit wegslaan door te legaliseren en reguleren? Als duidelijk is dat je War On Drugs hetzelfde al vechten tegen de bierkaai is, kun je besparen op handhaving van illegale praktijken en kostenverslindende repressie. Het vrijkomend geld investeren in voorlichting over verantwoord gebruik. Dat je best eens buiten de lijntjes kunt lopen, als je maar binnen de perken blijft?

Zanger Damiano David en het EBU hadden aangekondigd dat hij een drugstest zou laten doen. Coke is een dikke week na gebruik nog in urine terug te vinden. Er werd getwijfeld of hij dit wel binnen een week zou doen of dat de ophef tegen die tijd is verstomd. En anders kun je nog tot 2 jaar na gebruik sporen terugvinden in borsthaar. Echter, zijn kale, getatoeëerde torso sloot dat uit. De I Wannabe A Rockstar heeft echter woord gehouden en de test is negatief. Dat is positief, anders had hij heel Songfestivalminnend Europa minstens twee jaar nog aan het lijntje gehouden.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.