Inclusief en genderneutraal taalgebruik

Han Maas 3 mei 2021 / 09:28 uur

‘Je verhaal is uitstekend, maar schrijf het alsjeblieft inclusief.’

‘Het is inclusief btw, hoor,’ stelde ik mijn opdrachtgever gerust.

‘Haha. Ik bedoel, je hebt het over een vader en een moeder die voordeurdelers zijn en…’

‘Nee, ze hokken. Jaren 60, begrijp je wel?’

‘Ouders, noem ze ouders.’

‘Dat zijn het toch?’

‘En dat een ouder ongewenst zwanger werd.’

‘Ja, de moeder! Wie anders, de vader?’

‘En schrijf niet dat het jongetje te vroeg werd geboren.’

‘Wat dan? Hij/zij werd te vroeg geboren? Lezers moet je niet minachten, maar enige duidelijkheid…’

‘Precies. Enige duidelijkheid. ‘De baby’ volstaat.’

‘Het was een jongetje. En je hebt nu eenmaal jongens en meisjes! Die later naar school gaan. Samen.’

‘Schrijf dan ‘scholieren’.’

De jaren 60 met jongens die ‘vies’ lang haar hadden en op meisjes leken zijn voorbij. Dus ik moet in een onzijdige vorm schrijven. En zeker niet in de mannelijke. Maar waarom hoor en lees ik dan vooral ‘advocaat’ of ‘schrijver’ als het om vrouwen gaat, die zelfs zichzelf zo betitelen? Is dat neutraal? Nee, mannelijk. In de supermarkt wordt geen onderscheid gemaakt tussen een jongen of meisje achter de kassa: beiden heten caissière. Klinkt mij behoorlijk vrouwelijk in de oren.

Ze zijn gekleed in voor mannen en vrouwen hetzelfde hesje. Alleen het sjaaltje bij het meisje doorbreekt de uniseks. Op de vleeswarenafdeling van diezelfde supermarkt maken ze zich verstaanbaar door het gebruik van woorden als ‘chill’ en nog meer eenzelvige woorden die net zo klinken als hun eenheidsworst smaakt. En niet te vergeten: ‘Kankervet’.

Wat is het toch jammer dat Staatshoofddag niet meer gevierd werd zoals vroeger met Koningsdag of Koninginnedag. Ach, wat worden die pri… uh… ik bedoel de kinderen van het Staatshoofd toch groot! Zo mooi gekleed in ‘oude’ jurk… uh, kledingstukken van de Partner van het Staatshoofd. Leuk ook dat het Staatshoofd in een oude DAF met alleen een voor- en een achteruit reed; verder zo neutraal als het maar kan zijn. De Partner had plezier, even niet denken aan de Argentijnse Dwaze Moeders uit Argentinië – er zullen ongetwijfeld ook mannen tussen zitten – die nog altijd op zoek zijn naar hun kinderen: jongen of meisje.

Misschien volgend jaar beter, als iedereen is gevaccineerd en het Vondelpark legaal vol zit, inclusief achtergelaten rotzooi. En dan aan het eind van de dag afzakken richting Centraal Station, en je laten verwelkomen door een speaker met ‘inclusief’ en zelfs ‘genderneutraal’ taalgebruik: ‘Beste reizigers…’

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Inclusief en genderneutraal taalgebruik
Sluiten