Egoïstisch zijn

Marieke Franken 5 mrt 2021

Voordat het vliegtuig vertrekt geven de stewards en stewardessen altijd dezelfde veiligheidsinstructies. Wat mis ik die instructies. Het zijn niet eens alleen instructies, voor mij is het altijd al een wijze les geweest.

Ze laten zien hoe de passagiers de stoelriemen vast moeten maken. Ze wijzen de nooduitgangen aan en ze leggen uit wat er gebeurt wanneer de zuurstof afneemt.

De zuurstofmaskers vallen naar beneden. En wat dan?

Je zet je eigen masker eerst op.

Alleen als je je eigen masker eerst op zet, kun je pas anderen helpen. Zelfs als je een ouder bent. Zelfs als de liefde van je leven naast je zit. Je zet je eigen masker eerst op.

Anders kom jij ook zonder lucht te zitten en zijn jullie allebei genaaid.

Toch pakken we het in het normale leven soms anders aan. We prioriteren anderen. We zeggen ja tegen dingen die we eigenlijk niet willen doen, puur om niemand teleur te stellen. We gaan naar een bepaalde school of hebben werk dat we niet leuk vinden, puur om onze ouders trots te maken. We geven geld uit aan nutteloze dingen om indruk te maken op mensen die we niet eens mogen.

We vergeten om ons eigen masker eerst op te zetten.

De enige manier om positieve energie te behouden is egoïstisch zijn. Je moet eerst voor jezelf zorgen. Elke dag. Anders heb je nooit de energie om er te zijn voor anderen.

Het delen van positiviteit of plezier moet ergens vandaan komen. Onzelfzuchtigheid kan alleen voortkomen uit een soort egoïsme.

Net zoals het masker in het vliegtuig, focus op je eigen masker eerst opzetten. Zelfs als iedereen om je heen schreeuwt voor hulp. Zonder jouw eigen zuurstof. Zonder jouw eigen energie. Ga je uit en dan kun je niemand anders helpen.

Dus zet je eigen masker eerst op. Zeg die nutteloze meeting af zodat je een rondje kan gaan hardlopen. Verander van studie zodat je iets kan gaan studeren dat je echt leuk vindt. Neem die pauze die je nodig hebt om geen burn-out te krijgen. Zoek naar datgene waar jij energie van krijg en doe het.

Als je dat eenmaal doet, als je je eigen masker op hebt gezet, als je eindelijk erachter bent wat jou echt gelukkig maakt. Dan zul je een plezier zijn voor iedereen om je heen. Je wil omdraaien en iedereen om je heen helpen met hun masker.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.