Aletta Jacobs, bedankt

Janna Hulshof 8 mrt 2021

Beste Aletta, deze brief schrijf ik omdat ik u wil bedanken. Ik wil u bedanken voor het starten van de feministische golf, waar wij vrouwen nog steeds profijt van hebben.

Door uw inzet kan ik als vrouw nu studeren, heb ik stemrecht en is er anticonceptie op de markt.

U kon uw droom om arts te worden niet waarmaken, omdat u van het vrouwelijke geslacht was. Daarom heeft u er voor gestreden dat vrouwen ook konden studeren. U schreef een mooie brief aan de minister, waarin u pleitte voor gelijkheid in studie tussen man en vrouw. Met succes, want u bent de eerste Nederlandse vrouw die een universitaire studie heeft afgerond. Vervolgens werd u de eerste Nederlandse vrouwelijke arts.

Vrouwenrechten

Dat heeft voor Nederland veel verandering gebracht. Het was het begin van de eerste feministische golf. Sinds die start konden vrouwen in 1919 voor het eerst studeren en stemmen. Het was toen echt nog niet zoals nu, maar na die eerste zet werden de vrouwenrechten steeds beter. Op dit moment zijn we al zo ver dat mannen, vrouwen en alles wat daar tussen in zit wettelijk dezelfde rechten hebben. Maar daarmee zijn we er nog niet. Seksueel geweld is bijvoorbeeld nog een groot thema en dit geldt ook voor politieke representatie. Ook is het nog steeds vaak zo dat vrouwen minder verdienen dan mannen. Ik geloof zelf dat mannen en vrouwen niet gelijk zijn, zowel psychisch als fysiologisch niet. Echter hebben ze wel degelijk recht op dezelfde behandeling en dezelfde rechten.

Zonder de start die u gemaakt heeft in de feministische golf, weet ik niet of het ooit zoals nu was geweest. Ik besef dat ik het geluk heb dat ik ‘gewoon’ kan studeren. Daar ben ik u heel dankbaar voor.