De Bijbal (2)

Prasad Postma 8 mrt 2021

Voor mij draait tennis, evenals het leven, om mooie verhalen. Zoals dat van Goran Ivanisevic en de tranen in zijn allerlaatste finale. Dit verhaal speelde in 2001, de nadagen van Gorans spelerscarrière. Het ging zelfs zo slecht met hem dat hij 9 maanden eerder een wedstrijd op moest geven omdat hij al zijn rackets kapot had geslagen.

Het 29-jarige servicekanon was inmiddels afgezakt van de tweede naar de honderdvijfentwintigste plaats op de wereldranglijst, maar omdat hij drie keer eerder in de finale van Wimbledon had gestaan, werd hij door de toernooiorganisatie toch uitgenodigd voor de editie van dat jaar. Dat deden ze met een zogeheten wildcard.

Ivanisevic de tribune op

Hoe geliefd Goran was, bleek tijdens zijn zeer verrassende vierde finale. In de 5e set, bij 8-7 voor Goran en deuce op zijn eigen service zat de hoofdscheidsrechter per ongeluk mee te juichen toen Gorans tegenstander een bal uit sloeg. Na het verzilveren van zijn vierde matchpoint stortte de boomlange Serviër in elkaar. Bijna direct hierna richtte hij zich op, klom hij de tribune in om zijn tranen te delen met een klein lijkende grijsaard. Die man had 15 jaar daarvoor zijn pensioen en dat van zijn vrouw voortijdig opgemaakt om hun zoons tenniscarrière te kunnen betalen. Het was een intens intiem moment op één van de meest publieke podiums op aarde.

Wildebrassen

Afgelopen week was het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam en hiervandaan wil ik haar toernooidirecteur iets duidelijk maken. Het boeit (mij) echt totaal niet dat Rafael Nadal heeft afgezegd. We hadden door wildcards Robin Haase en Andy Murray nog, Richard. Je had de nummer drie van de wereld Daniil Medvedev!

Robin en Andy kennen de meeste liefhebbers als lekker fanatieke foeterraars. De 25-jarige Medvedev sloeg zijn racket kapot in de door hem verloren Australian Open finale van dit jaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.