Alles dicht en de stemhokjes gaan open

Erwin Troost 17 feb 2021 / 17:39 uur

De horeca is dicht, theaters zijn dicht, musea dicht, bibliotheken dicht, bioscopen dicht, winkels dicht, pretparken dicht, zwembaden en fitnesscentra dicht, scholen dicht, de Elfstedentocht mag niet doorgaan. Maar we mogen straks wel gaan stemmen?

Ik wil best mijn stem laten horen, maar wil niet stemmen als de rest dicht moet zijn. Als deze richtlijnen gehanteerd kunnen worden voor het stemhokje, dan kan dit ook gedaan worden voor de lokale bibliotheek, een klein theater of filmhuis. Let op: ik zeg geen centrale bibliotheek, Carré of bioscoop. Denk aan de hele kleine ondernemer. Open het wijkgebouw voor de jeugd. Vijftien tot twintig kinderen. Als je wil dat Nederland stemt, dan kun je ook iets leuks organiseren voor de jeugd. Met een clown, goochelaar of zanger. De entertainer (kleine ondernemer) heeft werk, kinderen worden vermaakt. En allemaal volgens de richtlijnen van het stembureau. Kinderen komen blij thuis, ouders hebben een break gehad, kunnen weer ademhalen en thuiswerken.

Een studio met 22 mensen

In een stembureau mogen drie mensen binnen in een kleine ruimte zijn, maar hoeveel mensen zijn er aanwezig tijdens een debat in de Tweede Kamer? Op 7 februari zag ik het programma On Stage op NPO 2 met presentatrice Nadia Moussaid en ik telde in de studio meer dan 22 mensen. Ik zag het niet precies, want de licht- cameramensen en de regie liepen door elkaar heen. Op 22 januari was er een debat en ik telde 22 mensen en dat waren de mensen die ik kon tellen, want de achterste stoelen, de camera en de regie kon ik niet zien. En weet je wat ook 22 is? Twee voetbalelftallen en dat wordt gedoogd. Dus de norm is 22 mensen voor een theater of filmhuis, want we zouden geen ongedeeldheid en ongelijke kansen willen in een democratisch land?

Stemhokje dicht

Zal ik op 17 maart 2021 gaan stemmen? Nee. Mag dat? Ja. Blanco en ongeldige stemmen worden alleen meegenomen bij het bepalen van de opkomst. Voor de rest maakt dat niets uit. Ook die regels zijn vervallen. Dus ik laat het stemhokje dicht. Net zoals de horeca, theaters, musea, bibliotheken, bioscopen, winkels, pretparken, zwembaden, fitnesscentra en scholen gesloten zijn. En er tevens voor de kleine ondernemer geen oplossing is en als er ergens geen oplossing voor is dan maak je deel uit van het probleem. Want alleen samen… en ja, die laatste heb je niet van mij!

Vraag het mij in juni of september nog maar eens.

Reageer op artikel:
Alles dicht en de stemhokjes gaan open
Sluiten