Zijn ze helemaal gek geworden?

Emma Weitering 22 jan 2021 / 21:36 uur

In november kwam het weer op het nieuws: nog meer leden van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie (JFvD) zijn geroyeerd vanwege rechtsextremistische uitingen in appgroepen.

Ook begin dit jaar blijkt dat er steeds meer extreemrechtse chatgroepen zijn – met ook steeds jonge deelnemers – en dit is gevaarlijk. Rechtsextremisten kunnen Nederland namelijk in gevaar brengen door bijvoorbeeld geweld en haat zaaien, of het verspreiden van angst, desinformatie en intimidatie.

Voorbeelden hierbij zijn de chatgroepen van de JFvD, waar meerdere leden zich antisemitisch en homofoob uiten en nazisympathieën hebben. Maar een lid dat nu pas is geschorst, werd eerder gepromoveerd, terwijl hij in een appgroep beweerde dat Joden internationale pedonetwerken hebben en vrouwen massaal de pornografie in helpen. Ook plaatste hij een link naar een filmpje met de lijfspreuk van de SS. Dit zijn letterlijk toekomstige leden van een politieke partij, die ons volk moeten vertegenwoordigen en in onze Tweede Kamer zitten. Blijkbaar wordt het in de chatgroepen van deze partij geaccepteerd dat leden zich zo gedragen? En hoeveel leden die zulke uitspraken doen mogen in het bestuur blijven? Dat is wat ik me afvraag.

Jongste lid 14 jaar

Ook los van de JFvD zijn er extreemrechtse chatgroepen, met foto’s met nazivlaggen en mensen die fantaseren aanslagen te plegen op Mark Rutte. En het jongste lid was veertien, VEERTIEN. De jongeren van de chatgroepen zijn moeilijk op te sporen, wat het makkelijker voor ze maakt om zo door te gaan. De jongeren hopen dat er een revolutie uitbreekt en er zo een rassenoorlog ontstaat met als doel ‘een blanke staat’. Het risico dat rechts-extremisten geweld gaan gebruiken, wordt ook steeds groter.

Het is ontzettend zorgwekkend dat jongeren zo makkelijk geradicaliseerd kunnen worden op zo een jonge leeftijd. En al helemaal dat een organisatie zoals de JFvD, die dit soort uitspraken zou moeten stoppen, het tolereert. Totdat het naar de pers wordt gelekt. Ook vind ik dat er in Nederland, vooral in het onderwijs, zeer weinig over dit soort standpunten wordt gepraat en hoe weinig jongeren leren over discriminatie. Nederland kan dit beter.

Reageer op artikel:
Zijn ze helemaal gek geworden?
Sluiten