Online school, online stress

Kimngan Pham 22 jan 2021 / 08:02 uur

We zijn weer terug. Lessen volgen vanuit je bed of een uur van tevoren wakker worden en je even klaarmaken. Dan snel de Teams-vergadering in. Na de corona-uitbraak, de anderhalvemetersamenleving en een lockdown, kon er nog wel een schepje bovenop. Alle leerlingen zitten nu weer thuis achter het schermpje hun lessen te volgen.

Na een tijdje weer naar school te kunnen zijn gegaan en een beetje sociaal te kunnen zijn geweest, is het weer tijd voor de oude routine van vorig jaar. Wakker worden, even luisteren naar wat de docent te zeggen heeft en dan weer terug naar bed verder het schoonheidsslaapje afmaken of heel hard aan het werk. Het is weer een rommeltje voor iedereen. Iedereen gaat er anders mee om en dat is ook wel begrijpelijk in zulke moeilijke tijden.

(Geen) stress

De een vindt het helemaal prima. Eindelijk vrijheid en geen docenten die in je nek staan te hijgen. De ander vindt het juist niks aan. Allemaal stress, paniek en zorgen aan je hoofd. Wat nou als dit… Wat nou als dat? Deadlines, opkomende toetsen en überhaupt je schoolwerk bijhouden. En dat terwijl je het gevoel hebt dat je productiviteit, focus en motivatie achteruit gaan. De hele dag achter het bureau zitten: er lijkt geen einde aan te komen. Veel leerlingen ervaren dan ook een leerachterstand tijdens online school. Het valt allemaal niet mee en dat merk ik zelf ook. Door de dag heen komen wordt steeds lastiger en sommige zaken vragen om wat meer energie. Niet alleen leerlingen, maar ook docenten en ouders voelen de druk. School, familie, je sociale leven proberen op peil houden en last but not least: een beetje voor jezelf zorgen. Iets wat wel eens vergeten wordt als je het druk hebt met andere dingen, maar toch wel belangrijk. Je bent immers degene die jezelf door de dag heen moet sleuren en het werk gedaan moet krijgen.

Omhoog

School, de omgeving, de samenleving… Het vraagt op dit moment veel van ons. Het enige dat we kunnen doen, is hopen op een wonder en dat dit allemaal zo snel mogelijk voorbij gaat. Tot die tijd moeten we ons dan maar omhoog zien te houden, terwijl de rest doorgaat. Because life goes on…right?

 

 

Reageer op artikel:
Online school, online stress
Sluiten