Sociale media hebben Trump geholpen Capitool te bestormen

Rox van der Helm 8 jan 2021 / 18:08 uur

Duchamp zette ooit een wc op de kop in een museum en het was kunst. Mijn fantasie denkt: als ik Trumps hoofd groot uitprint, in een wc leg, dat urinoir in een museum zet en vervolgens ga poepen: ben ik dan ook kunst?

Zou toch heerlijk zijn? In mijn debuut Schuddebuikend je bed in: over seks, corona & BN’ers benoemde ik Trump al een grote egoïst op wiens hoofd ik maar al te graag een goed gevormde bruine keutel wilde leggen. Toen verwoordde ik het nog netjes, maar na de bestorming van het Capitool niet meer. Deze man is het grootste gore uitwerpsel van de samenleving! Hoe haalt hij het in zijn hoofd om mensen via sociale media op te roepen om naar het Capitool te marcheren? Dan
denk ik maar één ding: de sporen van corona zijn zichtbaar, het heeft zijn hersenen aangetast! Al had hij daarvoor ook al wat steekjes goed loszitten.

Te laat gehandeld

Maar eigenlijk wil ik de wijzende vinger nu steken naar ‘sociale’ media. Want ik zie een grote overeenkomst tussen deze platformen en de COVID-19-uitbraak vorig jaar in Wuhan. Er is te laat gehandeld! De infectie is gaande, mensen zijn onnodig gestorven. En daarom is het tijd eens stil te staan bij social media, hoeveel schade die platformen soms kunnen aanrichten. Natuurlijk is het leuk om een mooie foto te zien van een idyllisch landschap of herinnerd te worden aan een goed restaurant. Maar sociale media roepen altijd op tot actie en helaas, zoals nu blijkt, verkeerde actie.

Verkeerde prikkels

Ga voor de verandering eens kijken naar The Social Dilemma op Netflix, waarin heel helder uitgelegd wordt hoe sociale media zorgen voor verkeerde prikkels. Veel mensen zitten op hun telefoon en zijn verslaafd aan Facebook, Instagram, Twitter en noem het maar op. Als het leuk gebruikt wordt is het niet zo’n probleem, mits je bewust bent van eventuele gevaren. Het wordt pas problematisch als je niet inziet wat voor problemen de platformen met zich mee kunnen brengen. Als Trump niet miljoenen volgers had gehad op zijn sociale media, had hij nooit zoveel mensen zo ver gekregen om als zombiehorde naar het Capitool te reizen. Compleet hersenloos en losgeslagen. Nog erger is het dat sociale media hem niet als normale burger hebben behandeld. Als dat wél was gebeurd, was dit namelijk nooit gebeurd.

Reageer op artikel:
Sociale media hebben Trump geholpen Capitool te bestormen
Sluiten