Niet alle pijn is zichtbaar

Maartje Lettinck 27 jan 2021 / 12:00 uur

Van de buitenkant kan het lijken alsof ik het allemaal voor elkaar heb. Omdat mijn haar gekruld is en ik een leuke outfit uit de kast heb getrokken, zal ik wel nergens last van hebben. Want als je iets niet kunt zien, zal het er wel niet zijn, toch?

Alsof pijn alleen bestaat als je met een een gebroken been in het gips zit, of wanneer je wonden hevig bloeden.

Helaas is niets minder waar; niet alle pijn is simpelweg zichtbaar. Getriggerd zijn door trauma, overgenomen door angst, opgeslokt door paniek, gevloerd door spanningen, geraakt door overtuigingen.

Het voelt alsof alle moleculen in mijn lichaam uit hun diepe slaap zijn wakker gemaakt en worden gevraagd om in alle haast de bus te halen. Het beneemt me de adem en mijn vermogen om logisch na te denken. Mijn woorden, de boodschappen aan mezelf, fungeren als vuurballen, niets anders dan onvoorspelbaar en verwoestend. Zoals een ballon dat onder water gehouden wordt, wil ik ontsnappen aan de situatie. Weer bellen voor advies, alsof de oplossing in de draadloze connectie tussen onze telefoons ligt. Het voelt als een monsterlijke, opgefokte energie en het slopende einde van een marathon. Maar het voelt vooral alsof er nooit een einde aan komt.

Drive om door te gaan

Alhoewel het zo voelt, ís er geen levensbedreigende situatie. Het zijn gekmakende gedachtes, emoties en gevoelens en ik ervaar ze allemaal tegelijk. Het ene moment gaat het beter dan het andere. Maar de drive die ik voel om door te gaan is onoverwinnelijk.

Het zijn gekke tijden en iedereen heeft er een mening over. Wat juist zo mooi is om te zien in deze bizarre omstandigheden, is dat we de verbinding veel meer opzoeken. Niet alleen de verbinding met anderen, maar ook de verbinding met onszelf.

Nu we meer op onszelf aangewezen zijn, komen we sneller onze gevoelens tegen. De afleidingen zijn immers minder gemakkelijk op te zoeken. Helaas wordt kwetsbaarheid nog vaak gezien als zwakte. Maar het is toch juist onwijs sterk als je kwetsbaar durft te zijn?! Hoe eng is het om je angsten en gevoelens onder ogen te komen, het dan tóch te doen, er doorheen te gaan en er aan de andere kant uit te komen. Dus sta open, luister zonder oordeel en wees lief voor elkaar; ook de interne, onzichtbare wonden doen pijn.

Reageer op artikel:
Niet alle pijn is zichtbaar
Sluiten