NEEderland

Oscar van Schijndel 4 jan 2021
Oudejaarsnamiddag. Radio 2 Top 2000, nummer 65. Michael Kiwanuka, Cold Little Heart. Dat klopt wel. Gelukkig maar, anders had ondergetekende met zijn koude hartje niet zijn thuis kunnen ontvluchten.
Omdat ik het zat was om heel eenzaam te zitten verpieteren terwijl mijn landgenoten (en mijn luidruchtige buren vooral) aan het feestvieren waren. Dus mijn vader maar gebeld. Het werd er niet vrolijker op: het warme hart van een naaste klopte niet meer.
 
Met een van de laatste reismogelijkheden van 2020 van de NEEderlandse Spoorwegen reis ik naar mijn geboorteplaats. Onderweg hoor ik de prelude van de naderende Apocalyps. Vuurwerk kan het niet zijn; dat was immers verboden. Ho even Ossie, categorie 1 vuurwerk is niet verboden. Ah, ik snap het. Wat ik hoor, is vuurwerk van de buitencategorie. En daar zijn geeneens wetten voor opgesteld. Dan kun je het ook niet verbieden.
 
Zorgvuldig anderhalve meter afstand houdend probeer ik het er met mijn pa het beste van te maken. Voor het eerst in tien maanden kon ik hem aankijken. We zien ABBA, Liesbeth List, Guido Weijers. De laatste amper te verstaan door de knallen. We zijn twee eilandjes, slechts verbonden door een onzichtbare brug. We merken niet eens dat de grote wijzer van de klok de twaalf is gepasseerd. Het interesseert me ook geen ene fuck. Ze zoeken het buiten maar uit.

Nee tegen dit, nee tegen dat

 NEEderland heeft zich weer eens van zijn beste kant laten zien. Nee tegen betutteling, nee tegen corona, nee tegen maatregelen. Het zou allemaal zo erg niet zijn als dit eilandje stuurloos over het water dobberde. Want dan zou ik ooit een reddingsboei kunnen vinden. Maar ik bevind me tussen ruim 17 miljoen andere eilandjes. En ik drijf niet op het water, maar dreig te verzuipen in de schijt. Schijt aan gezag, schijt aan de medemens, schijt aan alles eigenlijk. Het vuurwerk van de buitencategorie als een oogverblindend en vooral oorverdovend “fuck 2020”, voor velen de echte nummer 1 van de top 2000 (sorry Danny Vera).
 
Op de eerste ochtend van het nieuwe jaar word ik gewekt door zingende vogels. Ik voel een verbinding van de buitencategorie. En ik wens mijzelf dat die samengebalde uiting van haat en agressie maar voor één nacht was. Dat NEEderland verboden wordt en Nederland weer verbonden. Al weet ik niet of een verbod gaat werken. Gelukkig werkt een verbinding wel. Dus daar vertrouw ik dan maar op. Ondertussen weet ik mijn eerste goede voornemen voor 2021: bedenken hoe ik de man van de overleden buurvrouw van mijn pa ga condoleren.