De kleine ondernemer

Marieke Franken 5 jan 2021

De kleine ondernemer, iedereen kent er wel een. Of het nu dat leuke kledingwinkeltje op de hoek is, de Italiaanse speciaalzaak in het centrum of de brasserie van de buurman. Aan ondernemers geen gebrek in ons land.

Nederland heeft een ondernemerscultuur, we stimuleren onderling mensen om die stap te durven nemen, gebruik je eigen creativiteit en ga er gewoon voor. Ik vind dat mooi. 

De laatste tijd lijkt het echter alsof we onze ondernemers liever kwijt dan rijk zijn. Zonde, want wat moet je zonder ondernemers? En vooral, wat moeten de ondernemers? Hoe voel je je als je weken of zelfs maandenlang niet je passie kan uiten, nergens afleiding in kan vinden, nergens voldoening uit kan halen? Ik denk waardeloos. 

Hoe voel je je als elke schreeuw om hulp wordt genegeerd? Je je personeel moet blijven doorbetalen met minimale steun. En dat doe je met alle liefde, maar op een gegeven moment is je buffer en je spaarpotje ook op. Ik denk gestresst. 

Creativiteit spat er vanaf

Een voordeel aan de ondernemers in ons land is dat de creativiteit er vanaf spat. Maar de regelgeving maakt het moeilijk. Waar jij je patatje bij de snackbar mag ophalen, mag je de cadeaubon of het nieuwe jurkje bij je favoriete kledingwinkel niet ophalen. Waar de bloemisten buiten een tentje op mogen zetten, mag de kookwinkel dat niet. 

Ik wil mijn respect uitspreken voor al deze ondernemers. Ze blijven zoeken naar mogelijkheden, ze gaan door alsof hun leven ervan af hangt, want dat doet het ook.  Ondernemen is een levensstijl, vraag aan elke ondernemer die je kent wat diegene zou doen als hij of zij niet kon doen wat ze momenteel doen. Ze zouden hard werken, zeker, maar of ze gelukkig zouden zijn? Ik betwijfel het. Eens een ondernemer, altijd een ondernemer. Mijn opa, ondernemer, zei ooit ‘ik doe het niet voor het geld, ik werk overuren en overuren en hoef er niks voor, dat is de prijs die ik betaal en over heb om mijn eigen ding te kunnen doen en mijn eigen creativiteit in vrijheid te kunnen uiten en dat, dat gun ik iedereen’.

Maar lieve mensen, al deze ondernemers zijn ook maar mensen. Ze werken keihard, vaak meer uren dan waar ze betaald voor krijgen, als ze zichzelf al salaris kunnen betalen. Maar ze doen het met liefde en daarom verdienen zij ook liefde. Niet alleen nu, maar altijd, alleen nu net even iets meer. Stuur je buurman een berichtje hoe het met hem gaat, laat een goede recensie achter op de Facebook van die leuke kledingwinkel en koop een cadeaubon bij de Italiaanse speciaalzaak (online). Steun waar mogelijk, steun elkaar. Het kost niet veel moeite, maar betekent veel.