Klas K3B en meneer de Vries

Ditger Peters 18 jan 2021

Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel. Alleen is deze kat dan demissionair. Het hele scenario met het aftreden van het kabinet doet mij denken aan de middelbare school.

Noem het een alledaagse parabel. Nederland is klas K3B en het heeft een tijdje terug wat klassenregels opgesteld samen met meneer De Vries om een veilige en gezonde werksfeer te creëren. Maar nu blijkt dat meneer De Vries er met het potje van de vrijwillige ouderbijdrages vandoor is gegaan. En de school heeft hem op non-actief gesteld. De vraag is nu: gaat meneer De Vries door zonder het vertrouwen van de schoolleiding of komt er een invaldocent?

Grote apenkooi

In het klaslokaal is al het hek van de dam. K3B is een grote apenkooi. Regel 3 ‘afstand houden’ wordt al gebroken. Als Pietje dit aan Ferdinand uitlegt reageert deze met: “Meneer de Vries heeft toch geld gestolen! Gek! Waarom volg je zijn regels nog?!”

K3B ruikt een opening. Een kansje op meer vrijheid. En daarom joelen en schreeuwen ze nu. Anita is op haar tafel gaan zitten en heeft keihard Skyradio aangezet op haar Samsung. “Ja weet je, wie gaat mij nu nog zeggen dat het niet mag?”Dan komt de schooldirecteur binnen. En de klas valt even stil. Anita gaat snel weer op haar stoel zitten en zet haar muziek uit.

“Jullie hebben het inmiddels vast al wel gehoord over meneer De Vries. Daarom zal ik vertellen wat er nu gaat gebeuren. Meneer De Vries gaat iedere cent terug betalen. Want als school geloven wij er in dat je ongewenst gedrag goed moet maken. Daarna gaat meneer De Vries nog door, onder supervisie van mij, tot er een vervangende docent is gevonden.
“De klassenregels”, de directeur kijkt even kort naar het papiertje op de muur, “blijven gewoon staan.”

Regels sloegen nergens op

Nadat de directeur is weggelopen reageert K3B nog even op de situatie. “Pfff wat denkt hij?!, zegt Jason tegen de rest van de klas, “ik ga geen afstand houden!” “Echt he?!” Voegt Melissa er aan toe. “Hield meneer De Vries wel passende afstand dan? toen hij alle money ging rippen?!” “Die regels sloegen sowieso nergens op!”, voegt Marvin er aan toe. “Alsof we er ooit echt veiliger door waren door. Ik heb me er nooit aan gehouden. Jullie?”
“Nee man. Dikke BS!, roept Aaliyah.

“Hee jongens, als er over 5 minuten geen leraar is”, zegt Ferdinand, “gaan we gewoon naar huis okee?”