JFK for Minister-President

Cale columns 18 jan 2021

Dat vraag ik u af. Dat je vindt dat het tijd is om na Rutte 1, 2 en 3 maar eens aan Klavertje 4 te beginnen? JFK dus als grote roerganger.

JFK? Jazeker, Jesse Feras Klaver, die 4 jaar geleden kon beslissen of hij mee ging doen in het nog te formeren kabinet. En op het laatste moment zijn keutel introk. Met de verklaring dat je vanaf de zijkant/zijlijn/afstand ook kunt beïnvloeden. Maar dan ben je een Jessias van niks. De beste stuurlui staan aan wal, maar door Klavers’ gebrek aan lef destijds stonden ook de beste bestuurlozen en besluitelozen aan diezelfde wal en raakten in de daaropvolgende 4 jaar aan lager wal. Had hij niet beter met de branie van de echte JFK erin moeten springen, ook al was er een risico dat ie tussen wal en schip zou vallen? Wie niet op de boot zit, kan ook niet buiten de boot vallen.

Rigoureus veranderen

Of zijn de ideeën van Jesse vooralsnog te groot? Het is lovenswaardig dat je af wil van het steeds verder woekerende idee dat er een aparte regering is van het volk. Het begint met het besef dat je zelf de regering bent, van je eigen land en mensen. Klaver wil niet huilen over de file waar hij in staat, want hij beseft dat hij zelf onderdeel is van die file. Zonder hem en die anderen op dat stukje asfalt zou die file er niet zijn. Hij wil dat groots aanpakken door minder verkeer. Jesse wil niet soebatten over procenten die weinig bijdragen aan de afname van CO2, stikstof, Pefas en fossiele brandstoffen. Of marginale veranderingen die bijdragen aan nivellering, gelijke kansen voor iedereen en een eerlijker verdeling. Jesse wil dat rigoureus veranderen door mens en samenleving een ander besef bij te brengen, een inzicht dat nu nog maar aan weinigen is gegeven.

Is dat ook de verklaring dat er destijds niet voor deelname werd besloten? Het besef dat er ook anderen zijn met een ander inzicht dat minstens zo radicaal is? Maar dat al die opvattingen wel tot een koers moeten leiden, waarbij compromissen gemaakt moeten worden en een door de meerderheid aanvaardbare lijn? En dat dat moeilijker wordt naarmate het gedachtegoed radicaler is? Zul je dan niet een leider moeten hebben die op 80 borden simultaan kan spelen, bijna alles wint, en de enkele keer dat ie verliest dat zo gaaf vindt dat ie toch weer als winnaar uit de stembus komt?

Zweefvliegtuigje

Het IQ van Klaver is nogal lager dan van Rutte. Het EQ daarentegen lijkt veel groter. Maar als Jesse zo hoog is gaan zweven bij gebrek aan  gewicht, dan is het een zweefvliegtuigje. En daarmee ontbeer je de helicopterview die noodzakelijk is van een MP. Wat je wel ziet tijdens die zweefvlucht zijn je eigen opgelaten proefballonnetjes van onvoorwaardelijke giften van 10.000 euro aan jongeren voor hun 18e verjaardag.

Heeft Klaver charisma? Ontegenzeggelijk. Een Gutmensch? Zeker weten. Sympathiek en oprecht bewogen en bevlogen eveneens. Daarnaast is zijn cognitief vermogen groot, dus hij kan bijleren. Hij maakt fouten, zoals de toestand met het leenstelsel studiefinanciering en partijgenoot Özdil. Maar van diezelfde kwestie heeft ie geleerd, getuige zijn opstelling later naar diezelfde Özdil.

Vraag is of de inhoud van Jesses hersenpan geschikt is voor het Catshuis. Je kunt bijleren en doorontwikkelen, maar daar is de snelkookpan in Den Haag ongeschikt voor. Je snelkookhersenpan kookt over, want je krijgt de tijd niet om bij te leren en te anticiperen.

Wat goed is komt snel, wordt vaak gezegd. Echter, net zo vaak wordt geroepen dat alle goeie dingen langzaam komen. Dan twijfel je wat goed is. Voor Jesse en voor een land. En wat te doen bij twijfel? Niet doen. Nog niet.

©Cale Columns

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.