Mag ’t een golfje meer zijn?

Han Maas 21 nov 2020 / 11:31 uur

Ik vraag aan mijn kapper of hij me in de kerk wil knippen. ‘Zet me maar in de biechtstoel, dan hoor je nog eens wat over mij.’ Een tegenprestatie omdat ik dan geen mondkapje om hoef. Hij vraagt of een moskee ook goed is. ‘Nee, daar doe je vrijwillig een mondkapje voor als iedereen zijn schoenen uitdoet.’ Dat gelooft hij graag.

‘Nou, ze snakken ernaar,’ zegt de christelijke pannenkoekenbakster Mona Keijzer over haar jongens. Nee, niet naar haar pannenkoeken, maar naar een feestje. De brullende burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls, wil dat jongeren wat stoom afblazen met oud en nieuw, na het te rustige kerstfeestje bij pa en ma, door evenementen te organiseren. ‘Als de overheid nee zegt, gaat het trouwens toch gebeuren waardoor er extra gehandhaafd moet worden’ – Ja, waarom zou je verkeerd gedrag niet belonen, hè? Carnaval zal er ook wel doorgedrukt worden uit angst voor ‘Carnaval Defence Force’ met alle golven van dien.

Al acht maanden zonder feestje met nog maar pakweg zeventig jaar te leven is ook niet te doen voor jongeren met burn-outklachten.

Simon Carmiggelt schrijft in zijn bundel ‘Mag ‘t een ietsje meer zijn?’ over de Hongerwinter. Een vrouw genaamd Fien wordt betrapt op het stiekem eten van taaitaai. Door ‘handhaving’ van haar huisgenoten besluit ze de overgebleven stukken te delen met hen. Een feest wordt het niet.

Kun je van handhaving spreken als het PvdA-statenlid Julie d’Hondt het boek ‘Jip en Janneke’ van Simons tijdgenoot Annie M.G. Schmidt uit de bibliotheek wil verwijderen? Deze keer niet om zwarte afbeeldingen van Jip en Janneke, maar omdat het boek rolbevestigend is voor man en vrouw. Om in jip-en-janneketaal te spreken: er zijn er voor minder opgeborgen, mevrouw d’Hondt. Excuus, persoon d’Hondt.

Sigaretten – voor velen helaas een behoefte – worden vanaf 2024 niet meer in supermarkten verkocht; ondanks de hoge accijnzen en vreselijke foto’s en waarschuwingen wordt er gerookt.

Versoepeling is er ook, net zoals in het voorjaar met een tweede golf tot gevolg. Dierentuinen gaan weer open – ook een eerste levensbehoefte.

Als je naar de dierentuin gaat met de kids, bijvoorbeeld in Amersfoort, laat ze dan niet schrikken van de foto van die doodgeschoten chimpansees met de tekst: ‘Dierentuinen zijn dodelijk’. En ben je in de buurt van Apeldoorn, kijk dan uit voor de koninklijke Kiloknaller uit Den Haag, die daar de plezierjacht bedrijft, misschien met een paar pilsjes op.

Reageer op artikel:
Mag ’t een golfje meer zijn?
Sluiten