De bescherming van de mensenrechten moet prioriteit krijgen

Dr. Muhammad Kamran 18 nov 2020 / 15:00 uur

Sinds de huidige Indiase regering onder leiding van premier Narendra Modi aan de macht is gekomen, komt zijn hindoe-suprematie-agenda eerder aan het licht dan verwacht.

De ruimte voor mensenrechtenactivisten, vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke journalistiek krimpt snel. Het lynchen van mensen voor vermoedelijke koeien slachten of vleestransport is een routinezaak, bovendien ontsnappen de daders van dergelijke incidenten zonder straf te krijgen. Alle minderheden, vooral moslims in India, lijden enorm. Onlangs heeft de bekende mensenrechtenorganisatie Amnesty International haar activiteiten in India stopgezet vanwege het heksenjachtgedrag van de Indiase regering.

Na de intrekking van de artikelen 370 en 35A van de Indiase grondwet is de situatie in de staat Jammu en Kasjmir met een moslimmeerderheid verschrikkelijk. De vallei wordt letterlijk omgebouwd tot een open gevangenis.
Een Kashmiri-journalist Aasif Sultan, die de afgelopen twee jaar in de gevangenis heeft gezeten wegens ongegronde beschuldigingen, is een voorbeeld van de verslechterende rechtsstaat en het rechtssysteem van India. Volgens een Indiase journalist heeft Aasif geen politieke steun en is hij minder bevoorrecht, waardoor het Hooggerechtshof geen tijd heeft om naar zijn zaak te luisteren.

Geen praktische stap

Marie Arena, de voorzitter van de subcommissie mensenrechten van het Europees Parlement, heeft zijn bezorgdheid geuit over de mensenrechtensituatie in India, maar helaas heeft de Europese Unie geen praktische stap gezet om te voorkomen dat India de mensenrechten schendt.

In een artikel gepubliceerd in een vooraanstaande Nederlandse krant heeft Marcel Brus, hoogleraar internationaal recht aan de Rijksuniversiteit Groningen samen met Ritumbra Manuvie, een in Nederland gevestigde Indiase advocaat kritiek geuit op de Indiase regering voor het propageren en implementeren van de hindoe-suprematie-agenda en het niet nemen van elke actie tegen de daders van de rellen in New Delhi.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Pakistan is India ook een sponsor van terrorisme in Pakistan. in een persconferentie samen met de woordvoerder van het Pakistaanse leger legde hij de details bloot van de terroristische activiteiten die gepland waren door de Indiase ambassades en consulaten, vooral in Afghanistan.
India is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland met een jaarlijkse bilaterale handel van bijna 13 miljard euro. Nederland is ook een vooraanstaande investeerder in India, daarom is het de plicht van het Nederlandse parlement om de mensenrechtensituatie in India in de gaten te houden, omdat dit de hoeksteen is van de basis van de bilaterale betrekkingen van Nederland met alle landen.

Reageer op artikel:
De bescherming van de mensenrechten moet prioriteit krijgen
Sluiten