Ik ga op vakantie en ik neem mee…

Mark Stoop 29 okt 2020

In 2004 won Griekenland voor het eerst in de historie van het land het Europees kampioenschap voetbal. Angelos Charisteas maakte zichzelf onsterfelijk in de brandend hete zon van Portugal en maakte de enige en daarmee winnende treffer in de finale. In het seizoen dat op dit succes volgde, verdiende hij een droomtransfer naar Ajax, maar de twee Grieke goden hebben het nooit goed met elkaar kunnen vinden.

Nog geen zes jaar later stond het land op instorten en moesten de nodige eurolanden én het IMF het land met noodleningen te hulp schieten. Griekenland veranderde van heerlijke vakantiebestemming in een verregende mythe. Lege pinautomaten en verlaten bezienswaardigheden domineerden het straatbeeld.

In 2018 krabbelde het land er weer bovenop en in 2020 besloot zelfs onze koninklijke familie dat het tijd werd er weer eens op vakantie te gaan. Een inschattingsfoutje. Wat niemand wist was dat er budget was vrijgemaakt om twee gasten uit te nodigen die mee op reis mochten.

Ferdinand Grapperhaus of Akwasi

Maxima zag het liefst Akwasi meegaan. In de ochtend zou ze surfles van hem krijgen, gevolgd door een cursus cocktails maken bij een ondergaande zon. Ze zag zichzelf nippend aan een tequila sunrise hem influisteren dat sommige tradities nou eenmaal bij een bepaald land blijken te horen. Wim-Lex zelf zag liever Grapperhaus ‘joinen’. Mannen onder elkaar. Maskertje af en gezellig borrelen. Dobbelstenen erbij en wie verliest tapt een ranzige mop over Femke Halsema. Amalia moest de knoop doorhakken. “Eens met mama, surfen met Akwasi, lekkere vent!”.

Mark Rutte of Famke Louise

Een keuze uit twee uitersten. Hadden we de vraag twintig jaar geleden aan Beatrix gesteld dan had ze mogen kiezen tussen Jan Pronk en Patty Brard. Die keus was makkelijk gemaakt, iedereen wil bakken op een strand met Jan Pronk. Anno twintigtwintig blijkt deze keuze eveneens eenvoudig. Maxima zag het liefst Famke meegaan. Die kan de kinderen lekker bijspijkeren over Instagram stories en influencer marketing. Wim-Lex was het hier mee eens. En, hij ziet Mark al genoeg en die luistert nagenoeg nooit. Famke it is.

Mentaal niet klaar voor

Als de Rijksvoorlichtingsdienst de twee belt om hen het heuglijke nieuws te brengen zeggen beiden enorm geflateerd te zijn, maar dat ze denken dat ze dit mentaal nog niet kunnen opbrengen. Ze hebben grote fouten gemaakt dit jaar en willen de komende tijd graag gebruiken om begane blunders met geliefden te bespreken. Wellicht iets voor het koninklijk paar om ook te overdenken. In plaats van een luxe vakantie een dinertje met moeders. Even met beide benen op de grond worden gezet.