Het Virus Denken

Ay Gun 29 okt 2020

Stel je eens voor, als jij in de schoenen van het virus zou staan? Bekijk de situatie eens van een ander perspectief. Je leeft in harmonie met miljarden soorten in het universum. Je bent met vele soorten, ieder doet zijn eigen ding, je bemoeit je niet met elkaar. Om je te reproduceren heb je niet veel nodig, je wil niemand kwaad doen en vermenigvuldigd jezelf om niet uit te sterven.

Je bent dus een virus en ergens op de wereld kampt een ander soort met uitsterven. Jij hebt dit ook meegemaakt, maar jij kunt je muteren, dat maakt je onsterfelijk en sterker. Je leert snel en wordt steeds slimmer en weet vijandig gebied binnen te dringen en kunt ze met een besmetting zwakker maken. Soorten vinden elkaar niet altijd even aardig, maar het voortbestaan gaat al miljoenen jaren zo. Soms ben je de bad-guy en soms ben je nuttig en vragen ze je hulp tegen vijandige types. Dit snap ik allemaal nog.

Apocalyps

Wat ik niet begrijp is waarom het virus nu ineens zo boos is op ons? Wat is er gebeurd waardoor het virus de oorlog heeft verklaard aan de mensheid? Waarom wil het onze samenleving ontwrichten? Werkt het samen met andere soorten? Je zou het bijna denken. Niet alleen de pandemie heeft nu een enorme impact op ons, maar we zijn aan het doordraaien, aarde is onstuimig. Natuurrampen, oorlogen, moorden, complottheorieën. Zijn we te ver gegaan in hoe we omgaan met elkaar en met de aarde, zijn wij juist de grootste bedreiging? Kunnen we het nog normaliseren. Wat is normaal? Helpt het als we het rustiger aan doen en tot bezinning komen? Misschien zijn we net als de Willem en Máxima een beetje dom geweest.

We doen inmiddels maanden rustig aan, blijven zoveel mogelijk thuis. Ons huis is al maanden ons kantoor, restaurant, school, bioscoop, shoppingmall, vakantieadres en onze hele wereld in het klein. Deel van ons hebben het virus overleefd en we zijn weer druk met alledaagse dingen in onze kleine tiny-world. We missen wel mensen en de drukte, maar vooral de spontaniteit van het leven. We missen vakantie en gezelligheid….het virus blijft ons in zijn greep houden. Waarom, wat wil het van ons, of wat wil het ons duidelijk maken?

Lockdown number 3?

Eerste intelligente lockdown hebben we overleefd, we zitten nu midden in de gedeeltelijke lockdown, we gaan in snelvaart naar de derde lockdown. Ben benieuwd hoe die gaat heten? De we-hadden-het-kunnen-voorkomen-lockdown? De excuus-lockdown of ik-geef-iedereen-de-schuld-lockdown? Misschien wel de steek-je-kop-in-het-zand-lockdown! Hoe dan ook bij de aankomende persconferentie gaan we horen of er nu een derde en nu eindelijk een echte hardcore-lockdown komt. Gaat het lukken ons te verstoppen van het virus in onze tiny-world, zodat het ons niet verder kan infecteren en zijn reproductie kan dalen? Of vragen we hulp van andere soorten, misschien wel van vriendelijke virussen om ons te helpen?

Zullen Rutte en consorten het aandurven om het land en het volk helemaal af te sluiten van elke vorm van interactie. Kunnen wij dit als volk hendelen? Of draaien we helemaal door in een derde lockdown? Misschien gaat deze persconferentie vooral over de mini vakantie van de koning. Het tegen-alles zijn en klagen zit in ons DNA en de lockdown zal weer zorgen voor nog meer weerstand en geklaag. Indirect geven we het virus de schuld van alles.  Of is het steeds verder toenemen van het virus juist ons eigen schuld?

Toch nog even over wat de koning heeft gedaan…koning weet dat hij onschendbaar is en dacht misschien dat in het herfst-reces niemand het door zou hebben als ze er even tussenuit glipten. Ik vind het ergens ook wel stoer. Wat zou jij doen als je een prive vliegtuig en dito villa hebt? Na 8 maanden met gezin thuis zitten zou ik het wel weten! Zij hebben een voorbeeldfunctie en laten we het houden op dat ze gewoon een beetje dom waren. Maar het bewijst ook wel weer dat ze van ons soort zijn.

Tja komt er nu een derde echte hardcore lockdown of niet? We blijven mensen en zullen altijd moeite hebben om onszelf te isoleren van ons soort. Hoe zou het virus dit aanschouwen? Kijkend naar ons, denkt het waarschijnlijk, ze zijn gewoon een beetje dom?