De schoenen van Dijkhoff

A.W. Verschut 10 sep 2020

Met het Kamerdebat van afgelopen woensdag waarin Minister Grapperhaus zich moest verantwoorden voor zijn niet zo corona-proof optreden tijdens zijn bruiloft, is de verkiezingscampagne voor de oppositie definitief begonnen.

Hoewel de feiten voor zich spraken, bleken de coalitiepartijen het allemaal niet zó erg te vinden en daarmee werd het debat saai en voorspelbaar. Het enige opmerkelijke waren de frivole en dissonante schoenen van Dijkhoff die hij als een echte De Jonge-adept droeg onder zijn driedelig pak. De oppositie mocht zijn terechte en logische vragen afvuren, maar schoot machteloos met losse flodders. De minister jongleerde zichtbaar gespannen met argumenten of volhardde in een herhaling van zijn eerdere antwoorden. De mens en de minister in een ongemakkelijke spagaat. En daar zat de pijn, want geen zinnig mens zal de mens Grapperhaus een prachtige bruiloft misgunnen.

Bagatelliseren

Zijn ministeriële mea culpa overtuigde echter niet. Want eerst was geprobeerd het gebeurde te bagatelliseren en vooral te benadrukken hoe zorgvuldig men in de voorbereiding was geweest. Toen verscheen de bordes-foto en ja, toegegeven, op dat moment was het even fout gegaan. Kan gebeuren. Die strategie bleek te falen, toen er meer foto’s in de media verschenen waarop bleek dat het gezelschap het in meer momenten met de gedragscode niet zo nauw had genomen. Schoonmama werd omarmd en er werden handen geschud en op schouders geklopt. Precies het soort gedrag dat eerder door de minister als ‘asociaal’ werd bestempeld en de overtreders als ‘aso’s’.

Glas en plas

Waar in tal van gevallen de door de minister verwoorde drietrapsraket van aanspreken, waarschuwen en verbaliseren helemaal niet is gevolgd en burgers en ondernemers direct op de bon werden geslingerd, suggereert het ongestraft wegkomen van de minister op zijn minst dat hier sprake is van klassenjustitie. Maar de coalitie hield de rijen gesloten.

Zo werd het een ‘glas en plas’-debat. De minister werd niet opgeofferd en moet als ‘aangeschoten wild’ zijn weg vervolgen, gedeukt en ongeloofwaardig.  Het is de vraag of dit in het belang van het CDA is. De verkiezingen komen eraan en zijn partij zal door deze misstap tot 17 maart 2021 achtervolgd worden. De beste damage control is het advies van advocaat Geert-Jan Knoops: ofwel er komt een generaal pardon voor alle geverbaliseerden ofwel Grapperhaus verzoekt het OM hem alsnog te vervolgen.

 

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De schoenen van Dijkhoff
Sluiten