Het coronavaccin?

Jasper van Leeuwen 11 sep 2020

Het nieuwe schooljaar is begonnen! Studenten zitten niet in de schoolbanken, maar op hun eigen bank thuis. Ik ervaar dit inmiddels een aantal maanden en het begint nu toch wel saai te worden. Tijd om maar weer eens normaal naar school te gaan.

Maar volgens onze overheid gaat dat nog wel even duren. Eerst maar eens wachten tot de oplossing er is, want we zijn uiteindelijk pas beschermd tegen het coronavirus als er een vaccin is, zo zegt Hugo de Jonge.

Ontwikkeling

Normaal gesproken duurt het ontwikkelen van een vaccin zo’n 10 tot 15 jaar. Inmiddels heeft Nederland, samen met Duitsland, Frankrijk en Italië, een contract gesloten met farmaceut ‘AstraZeneca’ die maar liefst 300 miljoen coronavaccins moet gaan leveren. Dit gaat, als het meezit, eind van dit jaar gebeuren.

Het ontwikkelen en het leveren van het vaccin gebeurt in een tijdsbestek van één jaar; erg knap als je het mij vraagt. Een ‘leuk’ weetje om tevens te vermelden is dat AstraZeneca maar liefst 58 strafrechtelijke vervolgingen tegen zich heeft. In 2003 werd het bedrijf schuldig verklaard aan illegale marketing van zijn prostaatkanker medicijn en betaalde hiervoor een boete van in totaal 355 miljoen dollar.

Twijfel

Veel mensen twijfelen aan de werking en veiligheid van zo’n vaccin en willen zich om die reden niet inenten. Al snel krijg je dan het fenomeen dat je in de hoek wordt geduwd en bestempeld wordt als zogenoemde ‘Anti-Vaxxer’; aan de wetenschap mag niet getwijfeld worden, voor nuance is geen ruimte en het mentale welzijn van de persoon wordt in twijfel getrokken. Je moet er dus maar van uitgaan dat de farmaceutische industrie, goed voor een omzet van 1,3 triljoen dollar in 2019, het belang van de bevolking vooropstelt in plaats van het verdienmodel van ziekte waarmee zij hun brood verdienen.

Ik ben benieuwd waar het heen gaat in de komende tijd en wat er gebeurt met iemand die ervoor kiest niet ingeënt te willen worden. Wordt diegene buitengesloten van sociale activiteiten of is er een andere oplossing mogelijk? Tot die tijd wachten we rustig af wat er gebeurt en blijf ik lekker op de bank mijn lessen volgen, want het zit stiekem toch wat comfortabeler dan de schoolbank.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het coronavaccin?
Sluiten