Nederland, bedankt

Dasha Z. 26 aug 2020

Precies twintig jaar geleden — 25 augustus 2000 — ben ik naar Nederland gekomen. Lekker cliché en cheesy, maar ik ben hier erg dankbaar voor. Ik houd van Nederland.

Ieder land heeft haar mooie en minder mooie kanten. In sommige landen is de flora en fauna nog onaangetast en sommige landen zijn economisch sterker. Mensen verschillen van elkaar, maar ergens ook weer niet. Uiteindelijk passen ze zich gewoon aan de omgeving. In een land als Syrië zijn de mensen een stuk alerter, omdat de focus op het overleven ligt. In een land als Nederland voelt iedereen zich veilig genoeg om lekker ontspannen door de straat te lopen.

Volvo V40

In Nederland ben je jaloers op je buurman, omdat hij een Volvo V40 rijdt en jij een Ford Kaatje (niets mis mee, overigens, ik rijd die ook). In een Oekraïens dorp ben je jaloers op je buurman, omdat hij twintig kippen heeft en jij maar tien. Uiteindelijk willen de mensen overleven en schatten ze hun overlevingskansen groter in als ze meer bezitten dan hun buurman. Of iemand anders.

Hoewel ik alle begrip heb voor de menselijke instincten en allerlei behoeften, wil ik je toch, als Nederlanders onder elkaar, bewust maken van het feit dat jij en ik het hier echt goed hebben. Beter dan in veel andere landen.

Aangevallen

In het algemeen vind ik Nederlanders heel vriendelijk. Zo heb je vreemden die elkaar vriendelijk en glimlachend begroeten. In sommige landen ben je bang dat je berooft of aangevallen wordt. Vooral als die ene gopnik genaamd Vasily je scheef aankijkt en ‘suka blyat’ roept. Natuurlijk, je kunt ook in rijke landen beroofd worden, maar in sommige landen heb je daar toch iets meer kans op.

Als je in Nederland in de rij staat en je wilt maar twee items kopen, dan mag je ‘eventjes voor’. In sommige landen is het vechten wie als eerste aan de beurt is, want als je te laat bent, dan mag je met lege handjes naar huis gaan.

In veel landen bestaat zoiets als bijstandsuitkering, toeslagen en subsidies niet; het is ieder voor zich. Als je geen baan hebt, dan is het letterlijk overleven.

En joh, natuurlijk is het oké om dromen en ambities te hebben. Je bent niet ondankbaar als je meer in je leven wil. Houd gewoon in je achterhoofd dat je waarschijnlijk al veel meer hebt (bereikt) dan je denkt en dat het niet verkeerd is om daar af en toe bij stil te staan.