Dit kan geen toeval zijn

Rowan Zwiers 14 apr 2020

Hoi, mag ik even uw aandacht? Ik heb denk ik iets ontdekt en dit moet u weten. In 2019 vond namelijk de nieuwe tulpensoort gedoopt ‘Mantel van St. Maarten’ zijn weg naar de veilingen en Nederlandse tuinen. Het is een bijzondere bloem; hij blijkt als enige ongevoelig te zijn voor fusarium – een schimmelsoort die normaal tulpenbollen aantast. Een vooralsnog nooit onderzocht raadsel. In hetzelfde jaar reisden ook zo’n 380.000 Chinezen naar Nederland om onze tulpen te aanschouwen, 60.000 van hen bezochten ons befaamde Keukenhof. Velen van deze bezoekers kwamen uit Wuhan, waar Nederland wordt gepromoot als vakantiebestemming. Niet lang na de introductie van de nieuwe tulpensoort brak in de Wuhan een cluster van symptomen van een "longontsteking van onbekende oorsprong" uit. Dat is op zijn minst opvallend te noemen.

Het bleef voor ons daarna nog een aardige tijd rustig. Tot eind februari 2020 waren er amper Corona patiënten gemeld bij de GGD. Maar in maart gebeurde er iets opvallends: De bloemenveilingen van Nederland konden hun bloemen niet meer kwijt, de helft bleef onverkocht. Om een deel van de bloemen en planten niet verloren te laten gaan, brachten medewerkers van de bloemenveilingen deze massaal langs bij ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Sindsdien nam ook de verspreiding van Corona binnen onze landsgrenzen een vogelvlucht. Het aantal geregistreerde Corona patiënten steeg in maart van enkelen naar bijna 600, en met náme de verzorgingstehuizen lijken het zwaarste getroffen – In 900 van de 2500 verzorgingstehuizen zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld en er komen er nog dagelijks meer bij.

Toeval? – Ja, dit is puur toeval. Dus alstublieft houd de laarzen in de kast en begin niet massaal de bloemenvelden bij Lisse kapot te stampen. Dat iets gebaseerd is op feiten betekend nog niet dat het geen onzin kan zijn. Ons brein is erop toegespitst om patronen te herkennen. Patronen als ‘mensen die roken krijgen vaker longkanker’ zijn zeer waardevol, en achteraf ook bewezen correct. Maar in tijden van angst slaat deze behoefte voor sommigen op hol. Zij vertrouwen de berichtgeving niet en gaan op zoek naar hun eigen waarheid, hun eigen patronen. Eenmaal gevonden houden zij er krampachtig aan vast, hoe onlogisch dan ook. Bent u zo’n mens? Wees dan eens kritisch, niet alleen naar de media maar vooral naar uzelf. Misinformatie maakt meer kapot dan ons lief is.

Zo. Dank u wel voor uw aandacht. Ik ga weer verder, moest mijn 5G ready pakket nog aanvragen.