Amateur(s)voetbal

Hernam het Lood 10 apr 2020

In de jaren dat ik als voetbalbestuurder actief was, heb ik altijd al een aversie gehad tegen de gekte rondom de vergoedingen aan trainers van eerste elftallen in het amateurvoetbal. Vele vrijwilligers steken hun ziel en zaligheid belangeloos in het verenigingsleven en dan gaat een deel van de opbrengst, die ten goede zou moeten komen aan de vereniging zelf, naar een passant te weten de hoofdtrainer. Natuurlijk mag er een zekere tegenprestatie vanuit de clubs worden geboden, maar mijns inziens is deze veelal disproportioneel. Het trainerschap zou een hobby moeten zijn die een zinvolle betekenis aan de vrije tijd geeft. Zeker met een overschot aan gediplomeerde voetbalkenners zouden clubs toch zo handig moeten zijn om collectief de vergoedingen te maximaliseren.

Nu lijkt er helemaal iets vreemds aan de hand. Verenigingen kunnen 90% van de salarissen van trainers vergoed krijgen van het rijk. Ik durf te stellen dat dit bedragen zijn die in de buurt komen van de bijdrage die ZZP-ers kunnen claimen indien zij geen inkomsten hebben. Het trainersgilde, dat voornamelijk bestaat uit mensen die een redelijk tot goede baan hebben, krijgt dus een zelfde bedrag terwijl ze daarnaast een behoorlijk inkomen vanuit hun eigenlijke baan genieten.

Intussen betalen clubs, als ze niet handig genoeg zijn, zelf nog eens 10% van het salaris, terwijl de verwachting is dat een aantal verenigingen het financieel niet kan bolwerken nu de kantine inkomsten bij de wedstrijden en toernooien wegvallen.

Gelukkig springen gemeentes, KNVB, de ING en de mannen /vrouwen van het Nederlands elftal het amateurvoetbal financieel bij. Het rijk stelt ook nog eens 4.000 euro ter beschikking ter compensatie. Intussen zijn de trainers de lachende derden, op kosten van de belastingbetaler. Het geld dat in hun zakken verdwijnt zou anders besteed moeten worden. Iedereen kan zelf wel bedenken waar de prioriteiten zouden moeten liggen, binnen de vereniging waar nooit geld is voor noodzakelijke investeringen of bij de groepen in de maatschappij die keihard worden getroffen door de huidige crisis.

Nu we gaan nadenken hoe de wereld er de komende tijd uit zal zien, is dit een mooi moment om tevens een radicale omslag te maken in het amateurvoetbal: Het aanpassen van de goedbedoelde regeling, de salarissen te gaan maximaliseren en te investeren in breedtesport.

Ik denk niet dat ik nog in de basis sta van ons 1e elftal na dit schrijven. Meevallertje dat ik de 50 al gepasseerd ben.