De benjamin!

Jan Slingerland 11 apr 2020

20 mei 1961 viel op een zaterdag. Het was de dag voor Pinksteren. Een dag die in mijn geheugen gegrift staat. Mijn oudste broer Marinus kwam die dag op vijftienjarige leeftijd door een tragisch ongeval om het leven. Ik was toen zeven jaar oud. Door het leeftijdsverschil kan ik mij niet veel van hem herinneren. Uit de verhalen weet ik dat hij een beetje een rebel was, een nozem, zoals dat in die tijd werd genoemd. Hij had een gitaar en reed al brommer, wat eigenlijk op die leeftijd niet mocht. Het is hem ook fataal geworden. In die tijd was er nog geen sprake van het verplicht dragen van een helm. Zijn dood heeft veel impact gehad op ons gezin.
Met mijn broer Gijs deelde ik de liefde voor de popmuziek. Hij kocht de singles van The Beatles, The Beach Boys, The Rolling Stones en The Who, toen ze net werden uitgebracht. Later heb ik deze van hem gekregen en grijs gedraaid. Mijn ouders hadden in die tijd een draagbare platenspeler van Philips met een luidspreker in het deksel. Je kon er ook 78 toeren platen op draaien. Dat wij in onze jeugd samen ook dingen deden, weet ik niet. Ook hier was het leeftijdsverschil te groot. Nu, op onze ‘oude dag’ zien wij, Gijs en ik, elkaar regelmatig. Hij kan heerlijk koken en wij, mijn vrouw en ik, mogen regelmatig bij hem aanschuiven en hij weer bij ons natuurlijk!
Marsmuziek en koormuziek, daar hield mijn broer Wim van. Hij had dan ook veel lp’s met deze muziek. Toen wij jong waren sliepen wij samen in hetzelfde bed. Hij had een transistorradio en ik herinner mij nog de keren dat wij stiekem samen onder de dekens naar de radio luisterden. Zingen deed hij heel graag. Hij heeft dan ook heel lang op een koor gezeten. Ook met hem scheelde ik vijf jaar, dus samen spelen of kattenkwaad uithalen was er niet bij. Wij waren sowieso niet van het kattenkwaad uithalen. Helaas is ook hij veel te vroeg overleden.
Misschien hadden mijn ouders na drie jongens liever een meisje gehad, maar het werd weer een jongen. Niet zomaar één, maar een zorgenkindje. Gelukkig is het goed gekomen met de benjamin! Gelukkig getrouwd, al bijna veertig jaar, twee prachtige dochters en twee geweldige kleinzonen. Alleen jammer dat ik mijn oudste broer Marinus niet beter heb leren kennen. Ik had hem graag gitaar horen spelen!