Borstkanker

Leonie 12 feb 2020 / 17:57 uur

(Borst) Kanker

Het komt in de beste families voor. Afgelopen week belde ik de huisarts. Niet schrikken, er is met mij niks aan de hand. Wel was dat een aantal jaren geleden zo met mijn moeder. Die op een avond belde dat we toch echt moesten komen. Ik wist meteen: dit is slecht nieuws. Ik weet nog precies waar ik was en hoe ik me voelde: mijn wereld stortte in. Ik stond net een jaar voor de klas als leerkracht, liep op krukken, want was van het paard gevallen, ik was daardoor net gaan samenwonen… en mijn moeder had borstkanker.

Ik had het, met mijn inmiddels ex, over verhuizen naar Duitsland, want daar waren de huizen zo lekker goedkoop. Toen ik dit bericht kreeg…ik wilde dat niet meer…ik wilde nog maar één ding: heel dicht bij de persoon zijn, waar ik zo enorm veel van hou. Elke keer dat ik haar zag leek het alsof ik afscheid moest nemen…en telkens bleek dit gelukkig niet zo te zijn.

Mijn moeder…ze is er nog steeds. Vrolijk, blakend van de levenslust, sportief, stralend en heel veel wijze lessen verder. Ik ben zo óntzéttend trots op haar! Ze dringt erop aan: meisje, laat je controleren. Volgens de huisarts is het niet nodig, hij heeft ook uitgelegd waarom. Ik heb er niet zo’n last van, maar het stelt vooral mijn moeder gerust.

Dan is daar een gesprek met een vriendin…over een kerstkaart die niet is aangekomen. Zij is niet zo van het praten. En ik voel…dit is niet goed. Ze vraagt hierom met een reden… en ik bel, meteen. Mijn gevoel klopt. Kanker. Uitgezaaid… niet meer te genezen. De bommetjes vallen één voor één. Ja…ze is er nog. Ja… ze gaat vechten voor de tijd die ze nog heeft. En God…wat heb ik daar respect voor. Dit keer is het anders dan met mijn moeder. Ik neem geen afscheid, elke keer als ik haar even app of aan haar denk. Nee…ik hoef geen afscheid te nemen. Want inmiddels weet ik dat ze leeft… voor altijd. In haar eigen hart, mijn hart en in die van vele anderen.

Leef!
Elke dag opnieuw
Geniet!
Van alles wat er is
Heb Lief!
Met heel je hart

Want vandaag is de dag
Die gisteren nog niet was begonnen
En morgen over is

Reageer op artikel:
Borstkanker
Sluiten