Bewust eten

Kim ten Broek 6 feb 2020

Anno 2020 is alles bewust doen aan de orde van de dag. We denken om het milieu, kopen alleen nog biologisch vlees of gewoon helemaal geen vlees. Het liefst eten we vers geplukte groenten, kopen we niets dat verpakt is in plastic, en doneren we ons geld aan 1 van de 56807349 initiatieven om de oceaan plastic vrij te krijgen.

Bij dat bewuste eten hoort ook het feit dat je bewust nadenkt over je eten.Zal ik dat ene koekje of gebakje wel of niet eten, kan ik misschien beter een stukje fruit pakken? We moeten tegenwoordig over alles nadenken voor we het in onze mond proppen. Gewoon even lekker eten omdat je daar zin in hebt zit er niet meer in , en doe je dat wel , dan wordt er binnen 3 tellen geoordeeld door iemand in je omgeving die daar wel een mening over heeft.

We zijn ook op een andere manier bewust bezig met eten. Al 14 jaar lang liggen er geen negerzoenen meer in de winkel maar zoenen.
Kerstmis is sinds 2019 geen Kerstmis meer bij onze vrienden van een Duitse supermarktketen, dit heet tegenwoordig Feest. We eten dan tegenwoordig ook een feeststol in plaats van een kerststol.

In februari 2019 is de volgende lekkernij in het nieuws omdat de naam zou refereren aan het slavernij verleden. Een bakker uit Zuid – Holland nam woensdag het initiatief nadat klanten hadden geklaagd over de naam en de associatie met het Slavernijverleden. Een grote Nederlandse winkelketen heeft dit initiatief een warm welkom gegeven in de winkels en vanaf 30 maart kunnen we geen moorkoppen meer kopen maar wel chocoladebollen.

Hele rassen, verzamelingen van rassen, geloofsovertuiging enz. worden tegenwoordig betrokken bij eten. We kunnen kerst geen kerst meer noemen want dan sluiten we elk geloof behalve het christendom uit, we kunnen geen negerzoenen en moorkoppen meer eten want dan discrimineren we mensen met een donkere huidskleur, refereren we naar een slavenverleden of verwijzen op een racistische manier naar de islamitische bevolkingsgroepen die rond de middellandse zee leefden in een ver ver verleden.

Rest mij nog me af te vragen waarom ik nog steeds Zigeunerschnitzels, Jodenkoeken, Huzarensalade, Chinese kool en blanke vla in de winkels kan kopen. Zijn dit bevolkingsgroepen, huidskleuren en geschiedenissen die er niet toe doen ? Is het in onze huidige maatschappij WEL ethisch verantwoord om dit wel te eten ?

Kortom laten we niet te bewust nadenken over wat we eten. Laten we ons best doen om in deze huidige maatschappij een beetje te eten en laten eten!