Sonja Kakker

Jannie van Maldegem 14 jan 2020 / 05:41 uur

De trein voelt als een schommelwieg. Zoon is een verdieping hoger, vlak boven ons gaan liggen. Zijn grote witte voeten steken een stukje uit in het gangpad. Een warm windje waait door het openstaande raam naar binnen. ‘Als je niet met de trein hebt gereisd, ben je niet in India geweest’ zei hij. Wij gaan graag met hem mee.

‘Wat zie je groeien als je naar buiten kijkt?’ vroeg mijn pa toen ik hem belde. Het landschap is rotsachtig. Wonderolieplanten, venkel en tarwe zijn gewassen die we herkennen. Verder zijn het vooral doornstruiken. Af en toe loopt er een groepje geiten.

Schoondochter vertelt dat voor haar, als kind reizen met de trein het hoogtepunt van het jaar was. Ze ging iedere zomer met haar gezin naar de familie van haar moeder om daar een paar maanden te blijven. De reis van Chennai naar Hyderabad duurde twee dagen. Ze namen eten mee als in ‘the lunchbox’ (voor wie de film gezien heeft) en een tas vol stripboeken om onderweg te lezen. Misschien is toen haar zin om de wereld te verkennen al begonnen?

De honderden meters lange trein waar we nu in zitten vertrok ruim een half uur later dan gepland. In Nederland zou iedereen compleet van slag zijn van zo’n vertraging, hier hoort het er bij. Op het station namen wij netjes de loopbrug om op het volgende perron te komen. Veel mensen vinden het gemakkelijker om met koffer en al over de sporen te klimmen. Zie je het voor je op het station van Den Haag of Rotterdam?

De Indiërs om ons heen genieten van alle heerlijke hapjes die er voorbij komen in het gangpad. Wij doen het even rustig aan. De eerste dagen in Udaipur hebben we overal gegeten en ook op straat veel heerlijkheden geproefd. Dat was misschien wat veel van het goede?

Een jaar of vijftien geleden toen we ook in Azië waren, schreef ik dat we het Sonja Kakker dieet volgden. Alles wat we er aan de ene kant in stopten, kwam er aan de andere kant gelijk weer uit. Toen een grappige woordspeling. Schoondochter woont al vier jaar in Nederland en spreekt de taal inmiddels goed. Maar van Sonja Bakker heeft ze nog nooit gehoord en kakker is ook een woord dat in haar woordenboek niet voorkomt.

Zij neemt nog wat lekkers, wij kijken er naar.

Reageer op artikel:
Sonja Kakker
Sluiten