Onzeker door onzekerheid

Isabelle van der Perk 9 jan 2020

Dat kleine rustige meisje daar in de hoek, het meisje dat je nooit hoort en waar je nooit last van hebt. Het meisje dat bang is wat je van haar vindt, het meisje dat altijd lief, respectvol en vriendelijk is.

Dit meisje ben ik een lange tijd geweest en stiekem op sommige momenten nog steeds. Bang voor de mening van andere mensen, bang dat je het nooit goed genoeg kan doen voor iemand. Maar vooral de angst dat je jezelf nooit gelukkig kan maken, dat je zelf nooit tevreden zal zijn met wat je doet. Deze verlegenheid en onzekerheid heb ik langzaamaan om kunnen toveren naar een stukje kunst. Iets wat mooi is, iets wat mij helpt. Want pas als je van jezelf houdt, zal je in staat zijn om echt te groeien. Zolang jij jezelf niet accepteert als persoon, zal een ander dat ook nooit kunnen doen.

Wat veel mensen niet weten is dat verlegen, onzekere mensen de wereld vaak heel gedetailleerd waarnemen. Wij zien anderen als iets wat de moeite waard is om aandacht aan te geven, we zien jou. We zien jou in je volste glorie en al het moois wat daarbij komt kijken. Want al zien wij niet altijd het moois in onszelf, wij zien wel het moois in de wereld om ons heen. Een wereld waar wij langzaamaan deel aan kunnen nemen, zodra wij onszelf beginnen te accepteren.

De wereld is vol met liefde, liefde voor elkaar, liefde voor al het moois om ons heen en liefde voor onszelf. Want ook dat stille, rustige meisje daar in de hoek is mooi, ze is het waard. Jij bent mooi, jij mag er zijn en jij verdient het om van jezelf te houden. Iedereen is mooi en iedereen is goed op zijn eigen manier. Zoals een goede vriend van me ooit zei: “Het enige waar je onzeker over kan zijn, is de onzekerheid zelf”.

Met jou is niks mis, jij bent mooi en goed zoals je bent. Het enige wat jou in de weg zit is de angst dat je dit niet bent. De enige persoon die hier doorheen kan breken ben jij. Alleen jij kan onzeker worden door je eigen onzekerheid en alleen jij kan zeker worden van de zelfverzekerdheid die diep in jou ligt. Zolang jij het mooie in je ziel kan vinden en door zal krijgen dat je er mag zijn, zal je dit ook uitstralen naar anderen. Want jij… jij mag er zijn.