Nederlandse gedoneerde zonnepanelen vernietigd

Henny A.J. Kreeft 10 jan 2020

In de Palestijnse media staat een artikel te lezen over het feit dat door de Nederlandse regering gedoneerde zonnepanelen aan het dorp Jubbet al-Dhib, een dorp van 150 inwoners, door de staat Israël zijn vernietigd, daar de bezettende macht van mening is, dat de dorpelingen de zonnepanelen niet nodig hebben.

Volgens de Palestijnse media heeft de Nederlandse regering een klacht ingediend bij de Israëlische regering, nadat tientallen Nederlandse zonnepanelen, als donatie verstrekt aan het Palestijnse dorp op de West Bank, beschadigd waren door troepen van de bezettingsmacht. De staat Israël beweerde dat het Palestijnse dorp de panelen niet nodig had, echter de “ … Israëlische krant Haaretz meldde dat de dorpelingen elektriciteit halen uit een paar “oude en luidruchtige” dieselgeneratoren voor slechts drie uur stroom per dag … “
Het hybride diesel- en zonne-energie-elektriciteitssysteem is in het afgelegen dorp Jubbet al-Dhib vorig jaar geïnstalleerd en de burgemeester van het dorp heeft nu aangegeven dat de beschadigde apparatuur tot het £ 307.000 humanitaire project behoorde.

Natuurlijk kwam de Israëlische bezettingsmacht met de altijd gebruikte smoes dat het project geen toestemming had gekregen voor de installatie. Echter aan de ene kant is algemeen bekend dat bouwvergunningen voor het bouwen of renoveren van Palestijnse huizen, gebouwen en infrastructuur bijna onmogelijk te verkrijgen zijn en aan de andere kant is het niet te vatten dat de Nederlandse overheid zo’n project laat plaatsen, zonder dat vooraf toestemming is gevraagd.
Volgens de Palestijnse media zijn zowel de Nederlandse regering en de Palestijnse Autoriteit boos geworden over de vernietiging van de apparatuur. Echter Cogat, het Israëlische militaire agentschap dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van het Israëlische beleid in Palestijnse gebieden, zegt nu dat er reeds verschillende work-stop-orders zijn afgegeven voordat de apparatuur werd vernietigd.

Opvallend is dat in de Nederlandse pers, (social) media en de tv geen bericht is geweest over de ‘boosheid van de Nederlandse regering’; sterker nog er is nog geen bericht geweest dat welke partij in de Tweede Kamer dan ook de minister van Buitenlandse Zaken op het matje heeft geroepen voor tekst en uitleg, laat staan in het vragenuurtje.
Wanneer kan er in de Nederlandse pers ook wat over het reilen en zeilen van de Palestijnse bevolking en de onbeschofte aanvallen op Palestina, die dagelijks plaatsvinden, gelezen worden?