Ga eerst eens handhaven!

Minoesjka Marinisse 9 jan 2020

Overheidsinstellingen maken elk jaar nieuwe regels. Een verbod op dat en een regeling voor dit. Volgens hen zeggen omdat de huidige regels niet voldoende zijn voor deze tijdsgeest. Onzin! De overheid kan de huidige regels niet handhaven en met nieuwe regels hopen ze hun inwoners weer aan het lijntje te krijgen. Zodat we als marionetten weer dansen op het ritme die de overheid aangeeft. Allemaal in dezelfde maat. Laten we namelijk heel eerlijk zijn: welke nieuwe regels worden nu echt gehandhaafd? Femke Halsema gaf het tenminste eerlijk toe dat het verbod op de boerka niet gehandhaafd zou worden. Ze kreeg er een flinke tik op haar vingers voor, maar het was tenminste wel eerlijk. Het is tenslotte al jaren bekend dat de politie onderbemand is waardoor vele regels niet gehandhaafd worden.

Een voorbeeld: oud en nieuw is weer achter de rug en we mochten met zijn allen toch echt alleen van 18.00 uur op 31 december tot 02.00 uur op 1 januari vuurwerk afsteken. Toch hoor je al twee dagen van tevoren vuurwerk af gaan rond je heen en na 02.00 uur op 1 januari is het ook echt nog niet stil. Krijgen mensen daar nu echt een boete voor? Zeker niet! Eer dat de politie ter plaatse is, is het rotje al lang weer koud. Daar kan de politie natuurlijk ook niets aan doen, de overheid heeft gewoon niet nagedacht over hoe ze deze regeling gaan handhaven. Dan is het maar te hopen dat gemeente Rotterdam wel nagedacht heeft over de handhaving van het vuurwerkverbod. Mensen zullen er namelijk nu niet zo mee bezig zijn, maar tegen december zullen er waarschijnlijk toch veel mensen zijn die, ook in Rotterdam, gewoon vuurwerk afsteken. Ondanks het, nu al bekendgemaakte, verbod.

Ik ben van mening dat de huidige regels meer dan prima zijn, ook binnen deze tijdsgeest. De overheid moet gewoon meer nadenken over hoe zij haar huidige regels kan handhaven. In plaats van na te denken over welke nieuwe regels ingevoerd moeten worden, zodat het lijkt alsof ze wat doet aan een problematiek. Het is tijd dat in 2020 de overheid minder nieuwe regels maakt en meer gaat handhaven!