Zijn belastingambtenaren mensen?

Marten Coverack 6 dec 2019

Ik ben alles kwijtgeraakt door de belastingdienst en heb lange tijd op straat geleefd. Gelukkig vond ik onderkomen in een klein schuurtje, er is een houtkacheltje, water, toilet en stroom. De voedselbank en vitaminepillen houden me op de been. Ik heb geleerd met weinig te leven en ben best gelukkig. Het gezelschap van mijn kat en het zorgen ervoor geeft me een doel in het leven.
In de tijd dat ik dakloos was heb ik veel geschreven om wat te doen te hebben. Sommige teksten zijn niet goed te lezen omdat het te koud was om een potlood goed vast te houden. Als ik beschik over een computer dan plaats ik de teksten in de cloud. In het begin heb ik veel geschreven over belastingambtenaren. Volgens mij zijn dat geen mensen, maar een soort aliens die zich ongemerkt onder de mensheid hebben verspreid met als doel de mensen zo veel mogelijk te pesten en dwars te zitten. Ze beschikken niet over een geweten en daarom zijn ze heel geschikt voor hun taak.
Ik heb huilende mensen gehoord op de radio, totaal kapot gemaakt door de belastingdienst. Huis kwijt, partner kwijt en de rest van hun leven in de schuld. Je hoort dan stemmen die zeggen; ‘zoiets mag nooit meer gebeuren’, maar het gebeurt wel weer. Het moet opgelost worden, net als de aardbevingsschade in Groningen. Maar er gebeurt niets. Onder het motto, ‘veel beloven en niks geven doet de gek in vreugde leven’, gaan de ambtenaren straks weer naar de nieuwjaarsborrel. De belastingambtenaar is het wreedste soort ambtenaar dat er bestaat. Ik vraag me af waarom er zo veel zijn en wat ze de hele dag doen.
Laatst kwam ik langs het UWV in Den Bosch, het was laat in de middag en aan het schemeren. Zodoende kon ik goed binnenkijken. Verdiepingen vol met ambtenaren die achter hun computer zaten. Sommige bewogen, die sliepen dus niet. Wat doen die dan de hele tijd? Als je zegt dat je ontslagen bent (maar in werkelijkheid ontslag hebt genomen) krijg je netjes een uitkering. Dat regelt hun computer, als je netjes de formulieren invult via je computer. Maar wat doen die ambtenaren daar dan die over hun computer zitten gebogen? Controleren die iets? Ik weet het niet, voor een gewone man gaat dat boven zijn pet.