Oorwurm

Marijke Kop 10 nov 2019

Ik heb een oorwurm. U weet wel zo’n situatie waarin telkens flarden van een liedje in je hoofd rondspoken en soms zelfs tot zingen aanzetten. Dat laatste wordt door mijn omgeving niet bijster op prijs gesteld. Mijn zangkwaliteiten worden helaas al jaren niet op waarde geschat. Of juist wel, is een kwestie van perspectief. Maar terug naar de wurm……deze is vorige week mijn hoofd binnengedrongen en telkens als ik denk dat ik ‘m heb verslagen, steekt hij triomfantelijk zijn koppie weer op.

Ik probeer nog om de wurm – alsof het de hik is – met een bezwerende formule aan een ander te geven. Maar het resultaat is slechts dat manlief en ik ‘m nu allebei hebben. Gedeelde smart zullen we maar denken. Wurmpje komt trouwens op de meest onverwachte momenten. Als ik de krant ’s ochtends lees en weer een artikel zie over een muur die gebouwd gaat worden. Of als ik op weg naar mijn werk in de auto zit en naar de radio luister, waar op dat moment in een interview met een historicus een Europese hoofdstad genoemd wordt. Zelfs andere muziek kan mijn hardnekkige vriend dan niet verjagen.

Maar het zijn de nieuwsuitzendingen op de televisie waarbij de wurmscore het hoogst is. Er gaat de laatste tijd geen avond voorbij of er is in het journaal, bij Nieuwsuur of een van de andere actualiteitenprogramma’s wel een item waarbij mijn wurm zich genoodzaakt voelt tevoorschijn te komen. Dictaturen die met veel geweld vallen of juist met eenzelfde hoeveelheid geweld geboren worden, kapitalistische uitwassen met groeiende ongelijkheid tussen mensen, een godsdienstige bolwerk dat lijkt te verdwijnen of een communistisch bolwerk dat juist aan terrein wint …de ellende op de wereld is er bepaald niet minder op geworden.

En ondertussen zoemt mijn wurm in mijn oor met de bekende poëtische zinnen en sobere melodie. Al 35 jaar oud en nog even actueel. Anders dan de huis-tuin-en-keuken wurm zet deze aan tot reflecteren. Geen idee over welk liedje ik het heb? Google maar op enkele van de in deze column genoemde trefwoorden… je vindt het gemakkelijk. Luister en huiver. Een enkele traan is toegestaan.