Gangmaken met een Luchtje

Wennie Ocean 10 nov 2019 / 12:06 uur

Station Eindhoven stinkt. Huh, hoor ik je denken, nee toch? Oké, een stukje van station Eindhoven stinkt, namelijk alleen de oude voetgangerstunnel. En dan ook pas sinds de verbouwing. Niks mis met de rest, maar die tunnel…je neus sméékt je gewoon om de eerste trein naar ver weg te nemen, als je daar doorheen loopt.

Iedere Eindhovenaar die wel eens richting station vertrekt, weet wat ik bedoel. Het was maar een krappe bedoening in het oude station, dus is er een paar jaartjes geleden naast de oude voetgangerstunnel onder de sporen door, een prachtige nieuwe tunnel naast gelegd. Die nieuwe: puik dingetje. Lekker breed, lekker licht, bankjes erbij, hoop winkels erbij, niks op aan te merken. De oude tunnel mocht blijven en is mooi opgepimpt met wat kekke mozaïkjes in de vloer, hippe stenen zithoekjes en een prachtige gang-lange sterrenhemel van kunstenaar Daan Roosegaarde.

Leuk om langs te lopen, lekker sfeervol. En dan heb je de keus, als je dwars door het hele station moet van het busstation aan de achterkant naar het centrum aan de voorkant: oud of nieuw? Maar dat doet dus bijna niemand. Je ziet er af en toe wel eens een verdwaalde vreemdeling de oversteek wagen, die dan enigszins verschrikt snuft (ruik ik het nou goed?!) de neus optrekt en gauw schuin doorsteekt naar de nieuwe tunnel. Lokale inwoners weten de oude gang goed te vermijden. Zonde van dat kunstwerk, zonde van de hele oppimp-actie. Van de week liepen een vriendin en ik zonder op te letten de oude gang in en nadat we gauw gevlucht waren, want onze reukorganen zijn ons lief, begonnen we te speculeren waar die verdachte geur vandaan komt. Het is moeilijk te definiëren dus de meningen liepen sterk uiteen.

“Er liggen ’s nachts zwervers te slapen en die pissen dan in een hoek.”
“Geen enkele zwerver kan zó erg stinken, zweet en pis zijn anders. Het zijn de vuilnisbakken die niet geleegd worden.”
“Dan zou toch het héle station zo stinken? Nee, er ligt flink iets te rotten daar. Een dood beest ofzo.”
“Er is zeker een lijk in het beton van de nieuwe vloer gestort?”

Wat het ook is: de oude tunnel stinkt. Dus NS, Pro-rail, Gemeente Eindhoven of wie er ook verantwoordelijk voor is: doe er eens iets aan, dat reist een stuk prettiger. Want je neus kun je helaas niet thuis laten.

Reageer op artikel:
Gangmaken met een Luchtje
Sluiten