Hey big spender

Kyra Daemen 10 nov 2019 / 17:59 uur

November is begonnen en het einde van het jaar nadert in sneltreinvaart. Dat betekent voor mij twee dingen: een winterdepressie die niet overgaat voordat het carnaval is én een lege bankrekening.

De warme zomerdagen zijn voorbij, dus wikkel ik mezelf ’s avonds het liefst in een fleece pyjama, badjas en plaid, terwijl de verwarming maximaal is opengedraaid en ik mijn shop apps afstruin op zoek naar dikke, fashionable wintertruien. Het is geen gemakkelijke tijd voor iemand die het werkelijk áltijd koud heeft en met frisse tegenzin december tegemoet gaat. Gelukkig helpt de gedachte aan positieve dingen: knusse feestdagen met familie (en veel eten), schandalig leuke kerstborrels en de eindejaarsuitkering waarmee ik mijn decemberaankopen kan compenseren.

Alles mooi in balans lijkt me, ware het niet dat mijn bankrekening nu al leeg is en er niets te compenseren valt. Aan de voorkant besparen dan maar, want voorkomen is beter dan genezen, dat weet iedereen. En zo viel mijn oog laatst op een social mediabericht over No Spend November. Na een aantal fikse uitgaven aan mijn 30e verjaardagsfeest en de dynamo van mijn auto – die ook last bleek te hebben van veroudering – lijkt het mij een prima idee om een maandje op de kleintjes te letten. Een volwassen besluit, nietwaar? Dus ging ik op 1 november braaf van start met de No Spend November uitdaging.

Tien dagen op weg; de verleiding van de Wehkamp Wannahave Days al doorstaan en enkel mijn Zalando-winkelwagentje volgegooid, niks besteld. Het gaat goed. Toch is er ook een kritische kanttekening te plaatsen bij de challenge: je bedenkt je eigen regels. Vind je het weglaten van die zak chips bij je boodschappen al genoeg? Dan is dat ook oké. Maar we maken het niet te gemakkelijk natuurlijk, het vergt discipline. Mijn regels:

• Boodschappen en benzine mogen vanzelfsprekend, en ja, die rekeningen betaal ik dan ook maar gewoon
• Rokjes, jurkjes, shirtjes, jasjes moeten wachten (please 1 december, meld je snel!)
• Prullaria zijn verboden
• Wel toegestaan: verjaardagscadeautjes en dingen die écht nodig zijn

SMART geformuleerde regels vind ik zelf, maar ik ervaar al snel een dilemma: wel of geen nieuwe panty kopen? Ik besluit het wel te doen want: geen panty = geen jurkje dragen. Brengt me op de ultieme uitdaging: naar de Action voor panty’s, en met niks anders terugkomen dan panty’s. En gaat me dit nou lukken? Dan wordt het zonder twijfel een Lovely December dankzij No Spend November.

Reageer op artikel:
Hey big spender
Sluiten