Gerrie of Gary?

Cale columns 13 nov 2019 / 10:22 uur

Dat vraag ik u af. Of je ook de ontnuchterende werkelijkheid ervoer bij de commotie rond de azan, de oproep tot gebed, met luidsprekers versterkt bij de Al Aqsa-moskee in Amsterdam? En dan niet de commotie omtrent die spraakmakende oproep, die (vooral boze) tongen losmaakt. Ook niet de sabotage van nozems of nonnen met het doorknippen van de kabeltjes en de oproep dus oorverdovend zacht was. En al helemaal niet de heisa rondom decibellen, vrijheid van godsdienst, meningsuiting en tolerantie. Maar het nieuws dat Gerrie Eickhof bracht dat de oproep tot gebed in Almelo wel door de megafoon schalt. Nou ja ‘nieuws’…Het blijkt al 35 jaar te gebeuren.

In Amsterdam, de zelfverklaarde progressieve, tolerante hoofdstad van de Randstad, krijgen de progressieve, tolerante mohammedaanse onderdanen het niet voor elkaar. Maar wel al jaren in Almelo, waar de luidsprekers van de Ynus Emre-moskee zo zacht zijn afgesteld, dat de rest van Nederland het niet eens in de gaten had. Almelo, de overbekende geboortestad van Finkers, waar altijd wat te doen is, waar het meisje met de eierstokjes barmhartig wordt bejegend en ze het kalm an doen, maar wel een rap een beetje. Geen reprap, maar rap.

De omwonenden zeggen er geen last van te hebben. Als je het hoort is het even een momentje. Niks geen alarmerende 5 voor 12 retoriek, maar ietsjes na middag klinkt de oproep. Ze horen het bijna niet, na zoveel jaren. En met dubbel glas al helemaal niet. En als je het niet wilt horen dan stop je toch even de vingers in beide oren? Leven en laten leven. En dan die Turk, met ontnuchterende nuchterheid en in onvervalst Twents vindt dat het onmeunig mooi is dat het hier kan en het netjes onder de 60 decibel houdt. Verdraagzaamheid en acceptatie van verschillen gaan blijkbaar daar wel hand in hand. In het oosten, kwamen daar ook niet de wijzen vandaan? Nou ja, Oosten? Voor randstedelingen het oosten, maar Almelo is voor Niedersachsen natuurlijk het westen. Mooi in het midden dus.

En dat midden voelt voor de Twent niet als Gary Rafferty’s ‘stuck in the middle with you’. Ooit ook vertolkt door Ilse Delange. Ook uit Almelo. Die begon zo’n 35 jaar geleden met zingen. Toeval dat toen haar zangcarriere begon, buren hun vingers in de oren stopten en de geluidloze introductie van de geluidsintallatie bij de azan op dat moment, op die plaats onder dat gesternte samenvielen? Het hoeft natuurlijk niets met elkaar te maken te hebben, maar het een hoeft het ander ook niet uit te sluiten…

Reageer op artikel:
Gerrie of Gary?
Sluiten